Close

Mohd Fadzil

Month: July 2010

Perjuangan Yang Tiada Penghujung………..

PROGRAM SIARAN LANGSUNG AMAL BOLA SEPAK PIALA DUNIA 2010 (AKHIR) DI UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

Jom Beramai-Ramai memeriahkan suasana kehangatan Piala Dunia ( Akhir) di UTHM* Skrin Layar 20 x 15 kaki.* 7 buah Khemah Jualan ( Makanan, Minuman, Pakaian, Celcom)* Aktiviti-Aktiviti menarik– Free Kick Challenge-Timbang Bola-Cabutan Bertuah-Penyokong Pasukan Paling Menarik-Meja Perkhidmatan ( Cat Muka, Free Gift, Kain Lilit Kepala, Pendaftaran Kupon)

TENTATIF PROGRAM 9.00 PM KETIBAAN YB ADUN SENGGARANG 9.30 PM MAKAN MALAM BERSAMA YB ADUN SENGGARANG 10.00PM FREE KICK CHALLENGE DAN PERTANDINGAN TIMBANG BOLA 12.30AM UCAPAN DAN PERASMIAN PROGRAM SIARAN LANGSUNG AMAL BOLA SEPAK PIALA DUNIA 2010 (AKHIR) 1.30AM CABUTAN BERTUAH 2.00AM TAYANGAN BERMULA 3.15AM CABUTAN BERTUAH 3.30AM SAMBUNGAN TAYANGAN 4.30AM MAJLIS PENUTUP * PENYAMPAIAN HADIAH DAN SIJIL 5.00AM BERSURAI

Jadual Pengangkutan Program

TARIKH / HARIMASACATATAN
Ahad, 11 Julai 201010.30 mlmDari Kolej Kediaman ke Dataran Terbuka UTHM (Perjalanan Pertama)
10.50 mlmDari Kolej Kediaman ke Dataran Terbuka UTHM (Perjalanan Kedua)
*11.10 mlmDari Kolej Kediaman ke Dataran Terbuka UTHM (Perjalanan Ketiga)
Isnin, 12 Julai 20106.00 pgDari Dataran Terbuka UTHM ke Kolej Kediaman (Perjalanan Pertama)
6.20 pgDari Dataran Terbuka UTHM ke Kolej Kediaman (Perjalanan Kedua)
*6.40 pgDari Dataran Terbuka UTHM ke Kolej Kediaman (Perjalanan Ketiga)
KOLEJ KEDIAMANJUMLAH BAS
Perwira1 Buah
Melewar1 Buah
Tun Dr. Ismail1 Buah
Tun Fatimah1 Buah
Taman Universiti1 Buah

Sebarang Masalah sila hubungi ( 013-7107705) Fadzil – Pengarah Program

Pelajar lelaki kuasai UTHM

Pelajar lelaki kuasai UTHM

BATU PAHAT 2 Julai – Ketika bilangan pelajar wanita di kebanyakan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) jauh melebihi pelajar lelaki, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) mencatatkan penguasaan pelajar lelaki. Naib Canselor UTHM, Profesor Datuk Dr. Mohd. Noh Dalimin berkata, pelajar lelaki mewakili 55 peratus daripada kira-kira 3,000 pelajar dalam sesi pengambilan 2010/2011 bermula 26 Jun lalu hingga 3 Julai ini. “Sejak ditubuhkan, bilangan pelajar lelaki di UTHM melebihi pelajar wanita. Lazimnya nisbah antara 55:45 dan pernah juga 52:48 yang memihak kepada pelajar lelaki,” katanya pada sidang akhbar Majlis Bersama Media di UTHM di sini semalam. Mohd. Noh berkata, faktor pelajar wanita kurang berminat dengan pengajian kejuruteraan bukan sebab utama dominasi pelajar lelaki di UTHM. “Kalau saya cakap wanita tak minat kejuruteraan, nanti orang marah pula. Tambahan pula, universiti lain pun ada program kejuruteraan tetapi ramai juga pelajar wanita. “Pendapat saya, keadaan ini berlaku kerana UTHM tidak menawarkan pengajian yang sangat diminati pelajar wanita antaranya sains makanan, sains sosial, perubatan dan farmasi,” katanya. Sementara itu, Mohd. Noh berkata, UTHM juga mempunyai nisbah kakitangan dan pelajar yang terbaik di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) iaitu satu kakitangan bagi setiap empat pelajar. “Kita mempunyai kira-kira 8,000 pelajar dan 2,200 kakitangan. Ini bermakna seorang kakitangan menjaga empat pelajar,” katanya. Dalam pada itu, katanya, kerjasama antara media dan IPT amat penting bagi memantapkan bidang pendidikan untuk merealisasikan hasrat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju. Sehubungan itu, beliau meminta media massa agar dapat terus melaporkan perkembangan IPT khususnya UTHM untuk menarik minat masyarakat menjadi manusia yang berilmu dan berfikiran luas.