Close

Mohd Fadzil

Year: 2011

Tools Untuk Padam Password Bios

Reset BIOS Password Without Taking Out CMOS Battery

Download software di bawah terlebih dahulu ;

http://www.mediafire.com/?94o7n41v11c8kmp

Ikuti Arahan Seterusnya ;

Masuk Windows seperti biasa ;

2 popular ways to reset BIOS & BIOS password are using
the BIOS reset jumper and taking out CMOS battery for more than 15 minutes.
Sometimes, taking out CMOS battery form the motherboard to reset BIOS might not
be the solution for you, especially when it is a laptop system.

blog-cmos-deanimator-01

CMOS De-Animator is a software based solution that allows
you to clear and reset your system’s BIOS configuration, thus clearing the BIOS
password. The software is very useful since you don’t have to open the computer
casing to look for BIOS reset jumper or the CMOS battery. The only downside of
CMOS De-Animator is you will need to be able to boot to Windows with
administrative right.

To use CMOS De-Animator, just run De-CMOS2.exe, choose the
‘Clear CMOS’ (1) option and hit ‘Proceed’ (2).
Your BIOS configuration will be cleared instantly.

blog-cmos-deanimator-02

CMOS De-Animator will work on major BIOS. So far, I’ve
personally tested it on a few Generic Phoenix BIOS, Acer’s, HP’s, TC’s
(Terengganu Computer E-Book) and Toshiba’s, and CMOS De-Animator is able to
clear the BIOS configuration for those systems.

CMOS De-Animator is freeware and available for Windows.


Akhir sekali reboot dan masuk Bios.

Sekian, Terima kasih.

Panduan Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

Panduan Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

Cara berpakaian:
Calon lelaki dikehendaki memakai baju kemeja berlengan panjang dan bertali leher, manakala calon perempuan hendaklah memakai pakaian yang sopan.


Perlu mengetahui pengetahuan semasa/am:

Seseorang calon temuduga perlu mempunyai kepekaan, keprihatinan dan daya ingin tahu terhadap alam persekitaran hidup dari segi fizikal, sosial, ekonomi, pentadbiran serta politik dan dapat berbincang secara asas mengenainya dari pelbagai sudut pandangan dan perspektif.

Cara penyampaian/berkomunikasi:

Seseorang calon temuduga perlu mempunyai kemampuan untuk menyampaikan buah fikiran dan maksud dengan rasional, lojik, jelas, tepat dan padat. Selain itu, calon juga hendaklah fasih dan cekap dalam penggunaan bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris.

Calon bertukar tempat bertugas:

Bagi calon yang telah bertukar tempat bertugas anda boleh hadir temuduga secara (walk-in) ke pusat berdekatan dengan merujuk kepada tarikh temuduga yang bersesuaian seperti Jadual Temuduga di Laman Utama. Sila maklumkan perkara ini terlebih dahulu kepada SPP.

Calon adalah disyaratkan membawa:
Surat panggilan temuduga;
Surat pengesahan pertukaran tempat bertugas dari sekolah baru; dan
Dokumen-dokumen yang diisyaratkan dalam surat panggilan temuduga


* Sumber Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Malaysia

Maklumat tambahan


Dikatakan kita perlu ada Surat Pengiktirafan Ijazah untuk interview SPP

Manalah tahu kursus kita ni tak diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam.
Lihat perenggan ini ;

Untuk urusan temuduga Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Januari 2008, JPA dengan ini memaklumkan bahawa Mesyuarat bersama
Bahagian Latihan, JPA dengan Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran pada 27 Julai 2007 telah bersetuju bahawa calon-calon yang dipanggil untuk menghadiri temuduga tidak perlu membawa surat pengiktirafan ijazah dari JPA. Pengesahan pengiktirafan ijazah akan dibuat oleh Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran bersama-sama dengan Bahagian Latihan, JPA sebelum surat tawaran kepada calon-calon yang berjaya dikeluarkan. Oleh yang demikian, mulai 27 Julai 2007 calon-calon tidak perlu lagi mendapatkan surat pengesahan pengiktirafan ijazah dari Bahagian Latihan, JPA bagi menghadiri temuduga Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Januari 2008.

Tapi kalau rasa nak try check korang g laman web ni ;

http://www.interactive.jpa.gov.my/webinteraktif/frmMainIktiraf.asp

____________________________________________________________________________________

Pilih lah universiti dan bidang korang nanti kuar yg di bawah ; Sila cetak. Boleh bawa nanti masa interview untuk persedian menghadapi apa-apa kemungkinan.

___________________________________________________________________________
Skop Topik Sebagai Panduan Persediaan menghadiri
temu duga

Antara Tips-tips berguna

1. Sentiasa semak status panggilan temuduga.

2. Ikut perkembangan atau ambil tahu  perkara yang berlaku terutamanya isu-isu besar.

3. Tanya soalan-soalan yg sering disoal dgn kawan-kawan yang dah interview.

4.Dokumen ptg sentiasa kemaskini dan ada/lgkap -bla diperlukan tak perlu lg tercari-cari

5.Layari laman web SPP utk dpt maklumat terkini ttg dokumen perlu dibawa, skop topik temuduga, faktor penilaian dsb.

6.berdoa, bertawakal

“berusaha, berdoa dan bertawakal.”

SKOP TOPIK


TERAS PENDIDIKAN NEGARA
Rukun Negara
Falsafah Pendidikan Kebangsaan 
Rujukan 2 = http://upu.mohe.gov.my/portal/arkib/fpk.php
Wawasan 2020
Islam Hadhari


KEMENTERIAN
Kementerian Pelajaran Malaysia
Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pelajaran_Malaysia
Kementerian Pengajian Tinggi
Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pengajian_Tinggi_Malaysia

SEJARAH PERKEMBANGAN PELAJARAN MALAYSIA
Perkembangan Dasar & Kemajuan Sistem Pelajaran Kebangsaan
Perkembangan Pelajaran Masa Kini = Rujuk dasar KPM terkini di bawah;

SISTEM PELAJARAN MASA KINI
Pendidikan Pra Sekolah

Pendidikan Rendah
Pendidikan Menengah
Pendidikan Khas
Program Pendidikan Khas
Sekolah Sukan
Sekolah Seni
Pembestarian Sekolah
Pendidikan Pasca Menengah( Tertiari)
Institusi Pengajian Tinggi
Pendidikan Swasta
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan

* Tambahan penkhususan bidang di UTHM
Teknik dan Vokasional ;SEJARAH PERKEMBANGAN PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL DI MALAYSIA

KURIKULUM
Teori Pendidikan
Kurikulum Prasekolah
Kurikulum Baru Sekolah Rendah
Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah
Kurikulum Kursus Perguruan Lepasan Ijazah
Pengurusan Kurikulum
Program JQAF
Kia2M

PROGRAM SOKONGAN DAN HAL EHWAL MURID
Asrama
Skim Pinjaman Buku Teks
Biasiswa dan Pinjaman
Program Bersepadu Sekolah Sihat
Program Pemakanan Sekolah
Bimbingan dan Kaunseling
Malaysia Teacher Standard atau Standard Guru Malaysia (SGM)
PIBG
Skim Baucer Tuisyen

PROGRAM KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
Gerak Kerja Kokurikulum
Sekolah Harapan Negara
Hari Guru
Projek Nilam
Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia
Majlis Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran
Malaysian Teacher Standard MTS

URUSAN PERKHIDMATAN
Perintah-Perintah Am
Peraturan-Peraturan Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam 1993
Arahan Perbendaharaan
Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor
Arahan Perkhidmatan
Akta Acara Kewangan
Peraturan-Peraturan Pegawai Awam

7 Dasar Baru KPM

1. KSSR
2. Pentaksiran Berasaskan Sekolah
3. MBMMBI
4. 1 Murid 1 Sukan
5. Transformasi Pendidikan Vokasional
6. KSSM
7. NKEA
Sumber : Kawan yang Ikut Kursus Latihan Dalam Perkhidmatan (LADAP) KPM November 2011

Soalan glamor

1.PIPP
2.KBSR
3.Falsafah Pendidikan dan aplikasi dalam kelas.
4. 1 Malaysia
5. Lain-lain:
Isu semasa-H1N1/ wabak penyakit spt chikugunya,meningitis,leptospirosis dll
kabinet malaysia terkini
Dsr peddikan kebangsaan- akta pddikan,kbsr dan kbsm
dsr negara- cth wawasan 2020
tonggak 12
perintah am
istilah dlm pddikan – Rimup=Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan,PROTIM,PPSMI, Sek.Bestari,KWAPM,sek kluster dll.
Pgthn ttg bidang tugas dan opsyen masing-masing
Kaedah pengajaran
Teori Pembelajarn dsbnya.


TOPIK HANGAT 1 PIPP

PELAN INDUK PEMBANGUNAN PENDIDIKAN 2006-2010

– Pembangunan menyeluruh 5 tahun dalam RMK-9

– 6 Teras strategik (BISJGP)
1.Membina negara bangsa
2.Membangunkan modal insan
3.Memperkasakan sekolah kebangsaan
4.Merapatkan jurang pendidikan
5.Memartabatkan profesyen perguruan
6.Melonjakkan kecemerlangan institusi pendidikan.

1. Bina Negara Bangsa
-via pendidikan,wujudkan warganegara glokal dan patriotik
-Cara:
         -perkasa BM
         -RIMUP
         -Akt. kokurikulum
         -Budi bahasa dan adab

2. Modal Insan
– murid berdisiplin, berakhlak dan ada jati diri
-kompeten ICT, inovatif

3.Perkasa SK
-SK sbg sek.pilihan masy.
-prasarana lgkp, guru terlth ,ada ICT

4. Rapatkan Jurang Pddkan
-Jurang lokasi/kaum/keupayaan murid
-kurangkan perbezaan & keciciran
-cara : tingkatkan prasarana l/badr,KWAPM, dll

5.Martabat guru
-maktab naik taraf kpd IPG
-Pmlhan calon guru di perketatakan-ada Mtest dll
-Kurikulum IPG berpusat

6. Lonjakkan kecmrlagn IP
– Sist.pddkan bertaraf dunia
-modal insan bo bersaing

Sumber : http://nazrinie.blogspot.com/2009_08_01_archive.html

FROM FACEBOOK

salam admin dn semua, blh x nk kongsi contoh situasi dn soalan iv spp drpd kwn:

Alhamdulillah, iv di Penang baru mula harini.. Panel seorg shj (Datuk), 15org utk sesi hari ni, 5org satu kumpulan BUT soalan untuk individu (maknanya wpun masuk 5org tp setiap seorg jwb soalan yg berbeza).. TAK BOLEH berbincang atau tlg kawan (km dah kena tegur sampai kena suruh duduk diam, haha).. ni antara soalan yg ditanya utk km kump 2(individu):

1. Soalan berkaitan calon (rumah, sek etc.)
2.Soalan berkaitan degree (bahaya coz kena tahu semua bout degree, cth ekonomi kena tahu GDP semasa, unjuran tahunan etc. sejarah kena tahu tahun setiap peristiwa penting, dan buku bahasa inggeris ttg degree yg kita pernah baca, bg tajuk buku, x nak buku pensyarah)
3. Penilaian (formatif, sumatif)
4. RPH
5. Set induksi
6. NKRA pendidikan (huraian sub n soalan lanjut depend on jawapan kita. cth berapa insentif pengetua dpt, brapa sasaran SBT n sampai bila, contoh, SBT sasaran 4M dlm LINUS sampai bila n so on)
7. Jenis masalah pelajar di sekolah (distractive, hyper etc) dan cara handle
8. PIPP (hurai n cara aplikasi)
9. Kenapa pelajar benci cikgu
10. Nama pengarah pelajaran Msia
11. micro-teching (Semua org ttg subjek masing2)


* Format SPP baru 
Temuduga secara berkumpulan (3-5 org).
Perincian markah:
20% (Sahsiah/Perwatakan/Penampilan)
20% (Penyampaian)
30% (Pengetahuan akademik/ikhtisas) 
30% (Pengetahuan isu-isu semasa)

Sumber : Kawan Group ISMP


Interview SPP ( yang ni rasenye cam GSTT tapi boleh jadi panduan)

Skema Permarkahan temuduga SPP

1. etika pakaian/penampilan – 20markah
2. cara penyampaian/persembahan/keyakinan – 20 markah
3. isu semasa/ pengetahuan am – 20 markah
4. persediaan, pengetahuan fakta – 20 markah
5. laporan sulit pengetua – 20

Haa sekarang ni tip semasa berada di pusat temuduga.

1.semak semua keperluan temuduga
2.berpakaian kemas. kalau ada blazer pakai aja. tanda nama jangan lupa pulak.
3.Datang awal kep pusat temuduga.
4.beli akhbar terkini untuk bacaan santai. fokus kepada isu semasa & pendidikan
5.jangan sombong dan jangan segan untuk berkenalan dengan calon-calon lain.
6.kenal pasti calon yang mungkin sama bilik penemuduga
7.tanyakan soalan yang ditanya oleh penemuduga tersebut.
8.jangan bimbang dengan reaksi calon yang sudah selesai. diarang tu tak bersediaseperti kita kot… hehehe
9.buat analisa pantas soalan yang bakal ditanya hasil daripada soal selidik tadi. hehehe
10.apa lagi cari la fakta yang kukuh untuk soalan tersebut.
11.Bersedialah untuk di temuduga.
12.Baca doa & berselawat banyak-banyak

Kebiasaannya ketuk pintu dan minta izin untuk masuk, beri salam hormat, minta izin untuk duduk

Soalan 1: perkenalkan diri

haa jangan bagitau perkara-perkara macam ice breaking kursus kepimpinan pengawas pulak.
perkara yang patut dinyatakan mungkin seperti berikut;

*nama
*kursus dalam pedidikan
*mengajar sekolah mana, apa tugas anda di sekolah, dah bla bla bla …..

Soalan 2 : apakah yang cikgu buat disekolah untuk mencapai matlamat PIPP/ PPN/ NKRA

Soalan 3: apakah isu semasa dalam bidang pendidikan sekarang ni selain isu GSTT?
(contoh aja ni, maksudnya kena tahu lebih dari satu isu yer)

Soalan 4 : siapakah nama ketua jabatan cikgu dan apakah gred jawatanya serta dah berapa lama beliau berkhidmat
di sekolah cikgu
( soalan cepu EMas jer ni )

Soalan 5 : Bolehkan cikgu huraikan kesemua PPN

Soalan 6: Apakah kewajaran pelaksanaan
STANDARD GURU MALAYSIA dan sudahkah cikgu mengisinya?
(ni soalan aku reka, hahahahah)

Soalan 7 : ada apa-apa lagi yang cikgu ingin katakan kepada kami?
(lebih kurang laayatnyer yer, menandakan sesi dah nak habis)

kalau dminta untuk keluar, sudahi dengan ucapan terima kasih dan senyuman serta minta izin untuk keluar.

sentiasa senyum serta berkeyakinan ketika menjawab.Bila dah keluar apa lagi sebut YES!
kuat-kuat (ada berani buatlah hehehe)

Sumber-Sumber Lain :

(1) NKRA PENDIDIKAN = http://mohdkoiry.blogspot.com/2010/12/nkra-pendidikan.html

(2) Kabinet 2011

(3) http://www.kmph.matrik.edu.my/PIPP/moe_pipp_00.pdf 

(4) http://upu.mohe.gov.my/portal/arkib/fpk.php

TEORI² PEMBELAJARAN

(5) http://www.geocities.com/siti_ros/teori5.htm

(6) http://ms.wikipedia.org/wiki/Teori_pembelajaran_dan_pengajaran

(7) http://limuna.ipislam.edu.my/wp-content/uploads/2008/11/teori-pembelajaran.ppt

(8) http://www.sabah.edu.my/skpmtdon/notes/Teori%20&%20Model%20P&P.pdf 

(9) http://www.scribd.com/doc/4875845/teori-pembelajaran Lain-lain

(10) Tema Hari Guru

(11) Apakah maksud Negara Bangsa

(12) Sekolah Kluster =  http://rina2011.blogspot.com/2011/02/bahan-temuduga-spp.html

Sekian, terima kasih.

* Di alu2kan komen sebarang kesalahan, komen, atau penambahan maklumat.

___________________________________________________________________________________

BAB 1 : TERAS PENDIDIKAN NEGARA
1.1 : Rukun Negara

1.2 : Falsafah Pendidikan Kebangsaan

1.3 : Wawasan 2020

1.4 : Islam Hadhari



BAB 2 : KEMENTERIAN


Kementerian Pelajaran Malaysia


Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pelajaran_Malaysia
Kementerian Pengajian Tinggi


Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pengajian_Tinggi_Malaysia

BAB 3 : SEJARAH PERKEMBANGAN PELAJARAN MALAYSIA


Perkembangan Dasar & Kemajuan Sistem Pelajaran Kebangsaan


Perkembangan Pelajaran Masa Kini = Rujuk dasar KPM terkini di bawah;

BAB 4 : SISTEM PELAJARAN MASA KINI


Pendidikan Pra Sekolah




Pendidikan Rendah
Pendidikan Menengah


Pendidikan Khas


Program Pendidikan Khas


Sekolah Sukan


Sekolah Seni


Pembestarian Sekolah


Pendidikan Pasca Menengah( Tertiari)


Institusi Pengajian Tinggi


Pendidikan Swasta


Pelan Induk Pembangunan Pendidikan

* Tambahan penkhususan bidang di UTHM

Teknik dan Vokasional ;SEJARAH PERKEMBANGAN PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL DI MALAYSIA

BAB 5 : KURIKULUM


Teori Pendidikan


Kurikulum Prasekolah


Kurikulum Baru Sekolah Rendah


Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah


Kurikulum Kursus Perguruan Lepasan Ijazah


Pengurusan Kurikulum


Program JQAF


Kia2M

BAB 6 : PROGRAM SOKONGAN DAN HAL EHWAL MURID


Asrama


Skim Pinjaman Buku Teks


Biasiswa dan Pinjaman


Program Bersepadu Sekolah Sihat


Program Pemakanan Sekolah


Bimbingan dan Kaunseling


Malaysia Teacher Standard atau Standard Guru Malaysia (SGM)


PIBG


Skim Baucer Tuisyen

BAB 7 : PROGRAM KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA


Gerak Kerja Kokurikulum


Sekolah Harapan Negara


Hari Guru


Projek Nilam


Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia


Majlis Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran


Malaysian Teacher Standard MTS

BAB 8 : URUSAN PERKHIDMATAN


Perintah-Perintah Am


Peraturan-Peraturan Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam 1993


Arahan Perbendaharaan


Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor


Arahan Perkhidmatan


Akta Acara Kewangan


Peraturan-Peraturan Pegawai Awam


BAB 10 : BAB TAMBAHAN


A   : Dasar, Kurikulum & Sistem

1.1 : SBPA
1.2 : LINUS & PROTIM
1.3 : Tonggak 12
1.4 : PPSMI
1.5 : RMK – 10 ( Pendidikan)

B    : Isu Semasa Pendidikan

2.1 : Wang Bantuan RM100 Kepada Pelajar
2.2 : Pemberian Baucar RM200 Kepada Pelajar IPTA, IPTS Dan Politeknik
2.3 : Isu Penempatan GSTT
2.3 : Majlis Bahasa Inggeris
2.4 : Kementerian Kaji Wujud GPK Pendidikan Islam Di Sekolah
2.5 : Majlis Pelancaran Transformasi Pendidikan Vokasional

C    : Isu Semasa Negara

3.1 : Sistem Pemerintahan Malaysia ( YDP Agong, Kabinet, Komponen )
3.2 : Isu Adam Adli
3.3 : BR1M
3.4 : Program Transformasi Kerajaan, Ekonomi & Politik
3.5 : Bajet 2012

D    : Teori Pendidikan

4.1 : Taksonomi Bloom

E    : Lain-Lain
5.1 : SPP
5.2 : JPA
5.3 : Sorotan Peristiwa 2011

Nostalgia Sekolah : Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembusu

Nostalgia Sekolah : Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembusu
Penulis ( Fadzil@Tepet) ketika bergelar pelajar SMTWT Tahun 2002
Penulis ( Fadzil@Tepet) ketika menjadi pelakon Teater Sambutan Kemerdekaan SMTWT Tahun 2002
Penulis ( Fadzil@Tepet) bersama barisan pelakon ketika menjadi  pelajar SMTWT Tahun 2002
Meniti hari-hari terakhir saya praktikal mengajar di Sekolah Menengah Vokasional Kuala Terengganu ataupun dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembusu mengingatkan saya ketika menjadi murid di sekolah ini ketika Tingkatan 5 pada Tahun 2002. Membelek-belek tape VHS di bilik Multimedia say terjumpa sebuah tape VHS bertajuk ” Sambutan Hari Kemerdekaan SMTWT 2002″. Mengingatkan saya pada hari tersebut adalah saya salah seorang pelakon dalam pementasan teater ketika itu. Hasil salinan saya berkongsi bersama sahabat-sahabat yang mungkin adalam dalam rakaman ini.
Lakonan Pelajar Tahun 2002
Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembusu @
Sekolah Menengah Vokasional Kuala Terengganu @
Kolej Vokasional Kuala Terengganu (2012)
Barisan pelakon yang saya masih ingati ;
Tepet@Fadzil ( Saya sendiri)
Allahyarham Faruq
Ashamuddin
Ben
Arif
Dan Lain-lain
*Sesiapa yang ada dalam video ni boleh komen untuk ingatan kembali.
Penulis ( Fadzil@Tepet) bersama rakan-rakan Dorm di Asrama  ketika bergelar pelajar SMTWT Tahun 2002
Manakala ini adalah saya kini yang sempat bergelar guru di sekolah tersayang ini ;
Penulis (Fadzil) ketika bergelar Guru SMVKT Tahun 2011 sempena Majlis Perpisahan Cikgu Fadzil
Penulis begitu rindukan zaman sekolah dan sahabat-sahabat zaman sekolah. Terutama sahabat karib penulis, Allahyarham Faruq. Semoga beliau ditempatkan di kalangan orang-orang yang baik.

Terima kasih juga anak murid semua yang bagi kenangan pada cikgu selama 5 bulan di SMVKT. Awak semua best!!!!!!!

Sekian, terima kasih.

Isu Permohonan Penempatan Guru Sandaran Siswazah Terlatih (GSST) Yang Masih Belum Dibuka. (SIRI 2)

Isu Permohonan Penempatan Guru Sandaran Siswazah Terlatih (GSST) Yang Masih Belum Dibuka. (SIRI 2)
Sila ke artikel Siri Pertama untuk pemahaman terlebih dahulu : klik link dibawah ;
Lanjutan mengenai isu yang dibangkitkan
sebelum ini, penulis telah analisa dan beberapa kemusykilan mungkin
terjawab dalam artikel berdasarkan analisa yang di buat  Semoga sedikit
sebanyak dapat membantu anda dalam kemelut ini.

(1) Respon surat bernombor rujukan
KP(PP)0017/122/34/4 Jilid 2(9) bertarikh 3 Ogos 2011/ 3 Ramadhan 1432H
menyatakan bahawa isu permohonan penempatan Guru Sandaran Terlatih yang
masih belum dibuka sehingga kini mempunyai perkaitan dengan pembekuan
jawatan yang diselaraskan dengan keputusan JPA
melalui surat rujukan
JPA.BPO(S) 71/3/4-2 Jld. 3(17) bertarikh 20 Mei 2011.


Petikan Artikel Siri 1 ;

” Apabila
ditanya mengenai tarikh pembukaan permohonan Guru Sandaran Terlatih,
beliau menjawab ianya bergantung kepada kajian yang dijalankan oleh
Jabatan Perkhidmatan Awam. Menurut beliau, sekiranya tidak ada masalah,
permohonan tersebut akan dibuka pada pertengahan atau hujung bulan september dan calon-calon akan layak akan ditemuduga pada bulan 11. Ini mungkin merupakan ambilan terakhir sebelum ditukarkan kepada Sistem Pasaran Terbuka”.  “

– Petikan tersebut berdasarkan analisis penulis dengan automatik tidak dapat di guna pakai berdasarkan maklumat terbaru di bawah ;

(2) Kemudian timbul ura-ura bahawa pembekuan jawatan dilanjutkan sehingga 
31 Disember 2011.
Berdasarkan komen Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) melalui laman web Facebook SPA :

http://www.facebook.com/pages/Suruhanjaya-Perkhidmatan-Awam-Malaysia-SPA/119180408130615



Kemudian, soalan pengukuhan kepada SPA;



Jawapan yang saya sendiri tidak pasti samaada membabitkan graduan pendidikan atau tidak mengenai lanjutan pembekuan.



Lampiran beberapa isu berkaitan ;


Posting Guru GSST 2011: Respon Pegawai KPM kepada Graduan Pendidikan






“SATU MALAYSIA: RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN”



Tuan/Puan, 

Kementerian
Pelajaran Malaysia (KPM) ingin merujuk kepada pertanyaan 
Puan/Cik Elizabeth Elain, bertarikh 09hb September, 2011 berkaitan
dengan Permohonan e-GST dan Pembekuan Pengambilan Penjawat Awam.
 

Untuk
makluman, bagi calon yang memiliki Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dari
Institusi Pengajian Tinggi Awam hendaklah memohon sebagai Guru Sandaran
Terlatih melalui aplikasi atas talian (e-GST) di laman sesawang
Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu http://www.moe.gov.my/.



Permohonan
temuduga Guru Sandaran Terlatih melalui aplikasi e-GST telah dibuka di
laman sesawang KPM pada 20hb Disember 2010 dan telah ditutup pada 15hb
Januari 2011 yang lalu. Namun begitu, tiada tarikh yang telah ditetapkan
bilakah permohonan temuduga Guru Sandaran Terlatih (e-GST) bagi sesi
seterusnya akan dibuka.


Panggilan temuduga akan
dibuka 4 kali setahun iaitu Februari, April, Julai, dan Oktober.
Walaubagaimanapun, permohonan e-GST dan juga panggilan temuduga akan
dibuka sekiranya terdapat keperluan pekhidmatan dan kekosongan opsyen
pengajaran.

Bagi calon lepasan IPTA, calon perlu
melalui Temuduga dan Ujian INSAK (Inventori Sahsiah Keguruan) sebelum
dilantik sebagai Guru Sandaran Terlatih (GST). Temuduga tersebut adalah
bertujuan memastikan guru-guru yang dilantik memenuhi semua syarat yang
ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Bakal guru yang
mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) terlalu rendah
berkemungkinan tidak akan dilantik. Manakala, bagi calon di bawah tajaan
KPM dan memperolehi PNGK 2.75 ke atas, mereka dikehendaki menduduki
Ujian INSAK sahaja kerana ujian temuduga akan dikecualikan. Jika Ujian
INSAK tersebut gagal maka keseluruhan sesi Temuduga Pengambilan GST
adalah tidak berjaya. Ujian Insak dan Temuduga merupakan satu komponen
yang sama di mana, jika salah satu daripadanya gagal maka keseluruhan
Temuduga Pengambilan GST adalah tidak berjaya dan disarankan untuk
mengemukakan permohonan baru.

Oleh yang demikian,
adalah disarankan kepada calon untuk membuat semakan di laman sesawang
Kementerian Pelajaran Malaysia dari semasa ke semasa bagi mendapatkan
sebarang pemberitahuan dan maklumat terkini berkaitan dengan permohonan
temuduga Guru Sandaran Terlatih melalui aplikasi e-GST dan panggilan
temuduga tersebut.

Berikut adalah syarat-syarat asas bagi permohonan e-GST :-
    1.   Kewarganegaraan – Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
   
2.   Umur – Pemohon mestilah berumur tidak kurang dari 18 tahun semasa
pada tarikh tutup iklan dan kurang daripada 50 tahun pada tarikh
permohonan.
    3.   Kelayakan :-
              i. Memiliki Ijazah Sarjana Muda Pendidikan yang diiktiraf oleh kerajaan; atau
              ii. Memiliki Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh
kerajaan serta Diploma Pendidikan yang diiktiraf oleh kerajaan; dan
              iii. Mendapat kepujian Bahasa Melayu/Malaysia (termasuk
lulus ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau
kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

   
4. Calon yang telah disahkan Senat Universiti telah tamat pengajian dan
layak dianugerahkan Ijazah/Diploma berkenaan juga layak memohon.
Panggilan
temuduga Guru Sandaran Terlatih (GST) akan dikeluarkan dalam tempoh
enam (6) bulan dari tarikh permohonan e-GST dilakukan. Sekiranya tiada
maklumbalas diterima dalam tempoh tersebut, permohonan tersebut dianggap
gagal dan disarankan untuk membuat permohonan baru.

Untuk
pengetahuan puan, urusan pemberian penempatan adalah berdasarkan kepada
keperluan perkhidmatan, opsyen pengajaran dan kekosongan tempat
disesebuah kawasan. Keputusan penempatan Guru Sandaran Terlatih akan
dikeluarkan dalam tempoh enam (6) bulan selepas tarikh temuduga
dijalankan. Sekiranya tiada maklumbalas diterima dalam tempoh tersebut,
permohonan tersebut dianggap tidak berjaya dan disarankan juga untuk
membuat permohonan baru. Calon yang berjaya ditawarkan penempatan kelak
akan dimaklumkan berkenaan dengan tarikh melapor diri di penempatan
masing-masing.

Walaubagaimanapun, tiada tarikh
yang ditetapkan bagi panggilan temuduga dan juga pemberian penempatan
bagi Guru Sandaran Terlatih (GST). Oleh itu calon-calon disarankan untuk
membuat semakan dari semasa ke semasa dilaman sesawang Kementerian
Pelajaran Malaysia melalui capaian http://www.moe.gov.my/bagi mendapatkan sebarang pemberitahuan dan makluman terkini berkaitan dengan perkara tersebut.

Untuk
makluman, berdasarkan Surat Siaran bertarikh 20hb Mei 2011 yang
bertajuk Pembekuan Pengambilan / Pengisian Jawatan dan Pemansuhan
Jawatan Kosong Di Semua Kementerian dan Jabatan Persekutuan, Pejabat
Setiausaha Kerajaan Negeri, Badan Berkanun Persekutuan dan Badan
Berkanun Negeri yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA),
memaklumkan bahawa, Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Perjawatan
dan Gaji Sektor Awam (JKK-MPGSA) yang dipengerusikan oleh YAB Perdana
Menteri pada 6hb Mei 2011, telah bersetuju supaya semua jawatan kosong
dimansuhkan berkuatkuasa pada 1hb Jun 2011.

Untuk
makluman juga, urusan pembekuan pengambilan baru ini berkuatkuasa mulai
tarikh surat siaran ini dikeluarkan sehingga 31hb Ogos 2011.

Namun begitu, jawatan-jawatan pada gred kenaikan pangkat dan jawatan
yang sedang dalam proses lantikan oleh Pihak Berkuasa Melantik adalah
dikecualikan. Keputusan ini adalah selaras dengan Kerajaan untuk
merasionalisasi dan mewujudkan Perkhidmatan Awam yang kejat (Lean Civil Service).

Oleh yang demikian, calon-calon / pemohon disarankan untuk membuat semakan dari semasa ke semasa di laman sesawang JPA (http://www.jpa.gov.my), KPM (http://www.moe.gov.my), Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) di http://www.spp.gov.my dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dihttp://www.spa.gov.my, selepas pada tarikh 31hb Ogos 2011 bagi sebarang pengumuman berkenaan dengan kekosongan jawatan sektor kerajaan.

Dilampirkan bersama Surat Siaran bertarikh 20hb Mei 2011 yang bertajuk
Pembekuan Pengambilan / Pengisian Jawatan dan Pemansuhan Jawatan Kosong
Di Semua Kementerian Dan Lain-Lain Badan Kerajaan untuk rujukan puan.

Diharap maklumat/jawapan yang diberi dapat membantu  Puan/Cik Elizabeth.
Sebarang
maklumat lanjut, sila hubungi, Khidmat Pelanggan KPM (KPKPM)  di talian
03-77237070 dengan memaklumkan nombor rujukan puan seperti di atas.

Terima kasih kerana berurusan dengan KPKPM.

Sekian.

“SEDIA BANTU”

Yang benar,
NOR MUSLIHA BINTI ATAN
Eksekutif Khidmat Pelanggan
Bahagian Khidmat Pelanggan
Kementerian Pelajaran Malaysia


p/s : Mungkin perbincangkan dan tambah maklumat kepada sesiapa yang mempunyai maklumat tambahan. Sekiranya benar pembekuan sampai 31 Disember 2011. Maka permohonan penempatan juga akan lewat dan jangkaan penulis pada awal Jun/Julai baru mendapat penempatan. Adakah benar?

Sekian, terima kasih.

Isu Permohonan Penempatan Guru Sandaran Terlatih (GSTT) Yang Masih Belum Dibuka.

Isu Permohonan Penempatan Guru Sandaran Siswazah Terlatih (GSST) Yang Masih Belum Dibuka. (SIRI 1)

Memandangkan terdapat beberapa pertanyaan mengenai permohonan penempatan yang masih belum di buka sehingga kini daripada rakan-rakan Fakulti Pendidikan Teknikal. Sy tidak berapa maklum sebelum ini kerana masih mengikuti Latihan Mengajar sehingga 13 September 2011 ini yang hanya tinggal 3 hari sahaja lagi. Bagi yang telah tamat lebih awal pasti tertunggu-tunggu permohonan penempatan ini di buka. Beberapa sumber yang saya perolehi adalah jawapannya seperti berikut berdasarkan inisiatif Persatuan Mahasiswa UKM dan maklumbalas Kementerian Pelajaran Malaysia. Semoga sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam kemelut ini.



Saudara Mohd Izzuddin bin Pisol, Pengerusi Biro Kebajikan dan Aduan, ditemani oleh Saudara Mohd Abdullah bin Mohamed Yusoff, Timbalan Presiden PMUKM, Saudara Afham bin Nazmi, Yang Di Pertua Persatuan Mahasiswa Fakulti Pendidikan (PENDIDIK), dan Saudara Ezuan Saad, Setiausaha Agung PMUKM telah menghantar surat mohon penjelasan lanjut kepada Kementerian Pelajaran Malaysia ( KPM ).

Surat bertarikh 29 Julai 2011 dengan rujukan kami UKM 3.31/PMUKM1011/BKA/03 (11)/8 telah dihantar untuk mendapatkan penjelasan berkaitan kekeliruan isu pelantikan Guru Sandaran Tidak Terlatih ( GSTT ). Surat berkenaan telah dipanjangkan kepada Bahagian Sumber Manusia, Kementerian Pelajaran Malaysia. Surat mohon penjelasan berkenaan juga turut diserahkan kepada Pejabat Menteri Pelajaran Malaysia dan Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia.

“Kami telah menghantar surat rasmi kepada Kementerian Pelajaran, Bahagian Sumber Manusia untuk mendapatkan penjelasan lanjut berkaitan permohonan penempatan Guru Sandaran Terlatih ( GST ) yang tidak dibuku sehingga kini” Saudara Izzudin, Pengerusi Biro Kebajikan dan Aduan.

Surat ini dihantar ekoran susulan dari aduan bakal graduan Fakulti Pendidikan UKM, berkaitan permohonan penempatan Guru Sandaran Terlatih ( GST ) yang masih belum dibuka sehingga kini. Hal ini menjadi semakin keliru apabila Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia, Dr Mohd Fuad Zarkashi menerusi surat khabar Berita Harian Online yang bertarikh 27 Julai 2011 menyatakan pihak kementerian menawarkan jawatan guru tetap kepada 13000 Guru Sandaran Tidak Terlatih ( GSTT ).

Maklumbalas Kementerian Pelajaran Malaysia

Pihak KPM telah memberi respon berhubung dengan tindakan MPP Mohamad Timbalan Presiden PMUKM, MPP Ezzuan Setiausaha Agung PMUKM, MPP Izzuddin Pengerusi Biro Kebajikan & Aduan PMUKM dan Afham YDP Persatuan Mahasiswa Fakulti Pendidikan UKM (PENDIDIK) memohon penjelasan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) pada 1 Ogos 2011 lalu, (rujuk sini).

Respon surat bernombor rujukan KP(PP)0017/122/34/4 Jilid 2(9) bertarikh 3 Ogos 2011/ 3 Ramadhan 1432H menyatakan bahawa isu permohonan penempatan Guru Sandaran Terlatih yang masih belum dibuka sehingga kini mempunyai perkaitan dengan pembekuan jawatan yang diselaraskan dengan keputusan JPA melalui surat rujukan JPA.BPO(S) 71/3/4-2 Jld. 3(17) bertarikh 20 Mei 2011.

Selain itu, respon mengenai pengambilan Guru Sandaran Tidak Terlatih yang ditawarkan mengikuti kursus sebelum diserapkan ke jawatan tetap. Jawapanya ialah tawaran KPM kepada 13000 GSTT untuk mengikuti latihan perguruan adalah merupakan program “On-Off” yang diaksanakan oleh pihak Kerajaan kerana menghargai jasa dan sumbangan GSTT yang telah berkhidmat melebihi 2 tahun di sekolah-sekolah KPM.

Disamping itu, MPP Fakulti Pendidikan UKM merangkap Pengerusi Biro Kebajikan dan Aduan PMUKM telah berhubung dan berjumpa sendiri dengan Ketua Setiausaha Bahagian Pengurusan Sumber Maklumat KPM En. Amran bin Abdullah pada 11 Ogos 2011 mengenai perkara tersebut. Beliau menjelaskan dengan lebih terperinci. Respon beliau, perkara ini berkaitan dengan masalah ekonomi dan lambakan guru dan penawaran bidang pendidikan yang banyak ditawarkan di IPG, Institut Pengajian Tinggi Awam mahupun swasta dan pengambilan kursus perguruan. Secara lanjutnya, boleh rujuk kepada Rancangan Malaysia Ke -10 dalam bab ke-5.

Penghapusan Jaminan Penempatan Guru Pelatih Pada masa ini, guru pelatih IPG dan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijamin pelantikan sebagai guru tanpa mengambil kira prestasi mereka. Jaminan pelantikan ini akan dihapuskan dalam tempoh Rancangan. Dengan ini, hanya guru pelatih yang memperoleh pencapaian terbaik dan berkelayakan akan ditawarkan jawatan guru. Penghapusan jaminan pelantikan ini bertujuan memastikan penetapan keperluan kualiti minimum bagi guru baru. Peralihan kepada ‘Sistem Terbuka’ dalam Latihan Guru Pelaksanaan latihan perguruan akan diperluaskan kepada universiti swasta berbanding hanya daripada IPG dan IPTA.

Langkah ini akan meliberalisasikan sistem latihan guru dan beralih kepada ‘sistem terbuka’ bagi menambah sumber guru terlatih. Dengan pertambahan ini, lebih ramai guru pelatih yang cemerlang dapat dilantik sebagai guru di sekolah rendah dan menengah. Pendekatan ini akan meningkatkan persaingan di kalangan guru pelatih dan menambah baik kualiti sistem pendidikan secara keseluruhan. Tawaran Baru untuk Semua Guru bagi Meningkatkan Kualiti Perkhidmatan Dalam tempoh Rancangan, Kerajaan akan melancar dan melaksanakan Tawaran Baru yang menyeluruh kepada semua guru bagi menjadikan profesion keguruan lebih menarik serta meningkatkan profil dan profesionalisme kerjaya ini.

Hal ini telah berlaku banyak perubahan isu pendidikan disebabkan oleh keadaan zaman yang berbeza. Menurut beliau lagi, Malaysia sedang kearah mencapai negara maju menjelang tahun 2020. Apabila ditanya mengenai tarikh pembukaan permohonan Guru Sandaran Terlatih, beliau menjawab ianya bergantung kepada kajian yang dijalankan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam. Menurut beliau, sekiranya tidak ada masalah, permohonan tersebut akan dibuka pada pertengahan atau hujung bulan september dan calon-calon akan layak akan ditemuduga pada bulan 11. Ini mungkin merupakan ambilan terakhir sebelum ditukarkan kepada Sistem Pasaran Terbuka”.

Kesimpulannya, bakal graduan Fakulti Pendidikan perlulah meluaskan pemikiran minta supaya tidak terikat dengan kerangka sekolah saja. Bakal Graduan perlu mencari peluang dan ruang yang lain seperti skim pensyarah Politeknik DG41, guru di Maktab Rendah Sains Mara dan banyak lagi peluang pekerjaan yang boleh dimanfaatkan.

Sekian, terima kasih .

POSTER MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR(MPP) UNIVERSITI TUN HUSEIN ONN MALAYSIA (UTHM) DARIPADA TAHUN 2005 HINGGA 2011

POSTER MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR(MPP)

UNIVERSITI TUN HUSEIN ONN MALAYSIA (UTHM)

DARIPADA TAHUN 2005 HINGGA 2011

PENULIS MERUPAKAN SALAH SEORANG MANTAN AHLI MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR UTHM BERKONGSI ARKIB POSTER-POSTER MPP UTHM SEJAK 2005 HINGGA 2011.

PENULIS MERUPAKAN MANTAN ;

NAIB YANG DI-PERTUA MPP UTHM SESI 07/08

YANG DI PERTUA MPP UTHM SESI 08/09

MUNGKAN PADA LAIN KALI PENULIS AKAN BERKONGSI PENGALAMAN BERKENAAN SEJARAH MPP YANG DI PAPARKAN KALAU ADA KELAPANGAN.


* Sila tekan pada gambar jika ingin besarkan dan kemudian zoom. Harap maklum.

MPP 05/06

MPP 06/07

MPP 07/08

MPP 08/09





MPP 09/10





MPP 10/11

Download Link Semua Poster (Mediafire)

POSTER.RAR <<<< Klik sini untuk download

Password?

fadzilmahasiswa.blogspot

Sebarang pertanyaan sila komen ataupun terus bertanya ke Facebook peribadi atau Fan Page.

Sekian, Terima kasih.

SIRI 2 : JELAJAH EROPAH ( PARIS : 13 -15 JULAI 2011, AHAD )

SIRI 2 : JELAJAH EROPAH ( PARIS : 13 -15 JULAI 2011, AHAD )

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca semua.

Pada 10 Julai hingga 19 Julai 2011, penulis telah berkesempatan membuat Lawatan Kerja ke Eropah iaitu selama 8 hari dan 7 malam di London ( United Kindom), Paris ( France), Brussel(Belgium), Amsterdam ( Belanda/ Netherland/Holland), dan Cologne/Frankfurt ( Germany).

Delegasi bersama penulis ialah Mantan MPP UTHM Sesi 09/10 seramai 23 orang iaitu Shahzada Khan, Pua Tiong Eng, Sufiah, Fauziah, Hafsa, Hadi, Latifi, Marina, Faris, Melissa, Amirul Hadi, Aiman, Najihah, Fauzi, Rosazlinda, Salbiah, Adib, Farah, Wan Adrizal, Anas, Hariz Hafiz, Syazwan Liyana, dan Sumaidah. Turut serta
Timbalan Naib Canselor (HEP) Prof. Ir. Dr. Amir Hashim bin Mohd Kassim dan Pegawai Pejabat HEP, En. Khairuddin Hj Alias.

* Artikel ini merujuk kepada Siri 2 : Jelajah Paris ( France). Artikel sebelum ini iaitu Jelajah Siri 1 : Jelajah London bolej rujuk pada link di bawah ;http://fadzilmahasiswa.blogspot.com/2011/07/siri-1-jelajah-eropah-london-10-julai.html#moreKota Paris
Hari Ketiga, 13 Julai 2011

KOTA Paris sejak sekian lama menjadi simbol kemewahan dan prestij kehidupan manusia. Di dalam menu pelancongan ia sudah cukup masyhur dan tidak memerlukan pengenalan malah tersenarai sebagai destinasi paling dikunjungi di dunia.

Grafiti di Kota Paris

Antara kemodenan dan garapan masa lalu. Inilah keunikan kota Paris – ibu negara Perancis yang sudah terlalu popular di bibir ramai, apalagi yang pernah menjejakkan kaki ke sini. Apa yang menarik, biarpun bersandarkan senario abad ke-21, masih banyak ciri-ciri Kota Cinta ini yang tersergam sedari zaman silamnya termasuk mercu tanda utamanya – Menara Eiffel yang dibina pada 1889. Bagi yang pertama kali mengunjungi negara itu, pilihan destinasi pasti cenderung kepada lokasi-lokasi utama di sekitar kota Paris seperti Menara Eiffel, Arc de Triomphe, Gereja Notre Dame dan Muzium Louvre.

Stesen Keretapi St. Pancras

Selepas sarapan pagi di hotel di London, kami ke Stesen Keretapi St. Pancras untuk menaiki keretapi EUROSTAR 2nd class ke Paris.

Bersama pegawai di Kedutaan Besar Malaysia di Paris


Kami tiba di Stesen keretapi Gard Du Nord, Paris. Sebuah bas menjemput kami terus ke Kedutaan Besar Malaysia di Paris. Pegawai Kedutaan menyambut kami.

Mantan MPP UTHM di Kedutaan Besar Malaysia di Paris


Taklimat awal di berikan oleh beliau mengenai peranan Pejabat Kedutaan Malaysia di Paris. Antaranya kebajikan rakyat Malaysia di Perancis, peranan ekonomi dua hala Malaysia-France, peranan kebajikan pelajar di sini dan lain-lain perkara.
Kemudian
sesi dialog dua hala antara pihak Mantan Majlis Perwakilan Pelajar UTHM Sesi 08/09 bersama-sama Timbalan Naib Canselor (HEP) Prof. Ir. Dr. Amir Hashim dengan pegawai-pegawai Pejabat Kedutaan Malaysia di Paris berlansung. Semasa sesi soal jawab ini, penulis sempat bertanyakan sejauh mana setakat ini, kerjasama ekonomi di antara Malaysia dan Perancis melalui perbandingan ekonomi Malaysia-London yang lebih baik.
Bangunan Menarik di ParisBangunan Menarik di Paris
Pegawai tersebut tidaklah memberikan data yang jitu atau persis tetapi menjawab secara umum bahawa perbandingan dengan London adalah tidak tepat kerana hubungan Malaysia-London adalah rapat kerana bekas penjajah dan tanah jajahan yang sekarang di bawah Komanwel berbanding Perancis. Tetapi beliau ada mengatakan bahawa Tun Dr. Mahathir lebih di kenali kerana hubungan rapatnya dengan Presiden Perancis sebelum ini.

Selepas sesi ramah mesra bersama pegawai kedutaan, kami kembali menaiki bas dan bersiar-siar dengan bas mengelilingi bandar Paris. Bas kami menyusur Sungai Raine. Seine itu maksudnya suci dalam Latin. Sungai ini memang panjang. Ada 37 jambatan merentasi sungai ini.

Melalui jendela tingkap bas, kelihatan iaitu melewati melewati Pont Bir-Hakeim, ada replika Patung Liberty yang dibina ke arah Patung Liberty asli di New York, Amerika Syarikat. Kami juga melalui Akademi Militer ( Napolean Benoparte). Bangunan UNESCO dan makam Pahlawan ( Les Invaleds).
Berhadapan Hotel Holiday Inn Porte Saint Ouen di Paris
Selepas itu, kami “check-in” Hotel Holiday Inn Porte Saint Ouen. Pada petang hari kami keluar semula ke restoren Indonesia untuk makan dan kemudian pulang ke hotel dan bermalam.


Teknik bergambar daun musim luruh “gagal”, Berhadapan Hotel Holiday Inn Porte Saint Ouen di Paris Teknik bergambar daun musim luruh “berjaya”, Berhadapan Hotel Holiday Inn Porte Saint Ouen di Paris

Hari Keempat, 14 Julai 2011

Selepas sarapan pagi di Hotel, kami separuh hari bersama pemandu pelancong tempatan yang berbahasa Indonesia, ke Notre Damn,

Notre Dame di Paris

Notre Dame pula mula dibangunkan pada 1163 dan siap pada 1330. Notre Dame dalam bahasa Perancis adalah Ibu Kita yang merujuk kepada Bonda Maria. Sebab itulah banyak gereja yang bernama Notre Dame di Perancis dan di negara bekas jajahannya.

Les Invalides

Les Invalides

Kemudian kami berhenti di Les Invalides. Les Invalides merupakan kubur hero-hero Revolusi Perancis. Napoleon Bonapart dan orang-orang kanan dia dikebumikan di dalam bangunan itu. Sebahagian daripada Les Invalids, ada meriam-meriam gangsa. Semasa penjajahan Nazi Jerman, Adolf Hitler dulu ambil benda dalam bangunan itu seperti meriam, bawa ke Jerman. Selepas Jerman kalah, meriam-meriam ni diambil semula dan letak ke tempat asal.

Sisi lain Les Invalides
Arc De Triomphe

Kemudian, bas kami melalui Arc De Triomphe . Arca ni dibina sebagai mengingati jasa-jasa rakyat berjuang pada ketika Revolusi Perancis dan Perang Napoleon. Kat bawah ruang-ruang gelap tu ada makam nama dia Tomb of the Unknown Soldier dari Perang Dunia Ke-1,
Menara Eiffel
Seterusnya adalah saat-sat yang saya dan semua delegasi tunggu iaitu ke Menara Eiffel. Menara Eiffel merupakan sebuah menara besi yang dibangun di Champ de Mars di tepi Sungai Seine di Paris. Menara ini telah menjadi ikon global Perancis dan salah satu struktur terkenal di dunia.

Menara Eiffel

Dinamakan bersempena nama perancangnya, Gustave Eiffel, menara ini merupakan monumen yang paling kerap dilawati di dunia. Menara ini memiliki ketinggian 300 meter dan di atasnya terdapat antena televisyen setinggi 24 m.

Pemandangan daripada atas Menara Eiffel

Bangunan yang tertinggi di Perancis dan menjadi simbol kepada negara itu, “Menara Eiffel” atau lebih diberi jolokan “Menara besi” kerana hampir keseluruhannya bahan binaannya adalah daripada besi. Dibina oleh jurutera hebat yang bernama “Gustave Eiffel”, Menara Eiffel mendapat namanya dari pembuatnya bagi mengenang jasa beliau. Keunikan monumen ini telah memukau mata dunia dan telah mengamit ramai pelawat hingga dikatakan Menara yang sering dikunjungi di dunia iaitu sebanyak 6,428,441 pelawat dan lebih 200 juta sejak ia siap dibina.

Menara Eiffel

Dibuka dengan rasminya pada 31 Mac 1889, Menara Eiffel yang memiliki ketinggian 300 meter (1,063 kaki) dan diatasnya terdapat ‘Antena Televisyen’ setinggi 24 m ini mengambil masa 2 tahun untuk disiapkan. Selain digunakan untuk perlancongan Menara Eiffel juga dijadikan Menara Pemerhati. Memiliki 3 lif iaitu di aras bawah, tengah dan atas.

Di sebalik binaan besinya, mercu tanda ini memiliki 1,710 anak tangga yang menjadikannya menara tertinggi di dunia sehingga 1931 sebelum pembinaan Empire State Building di New York, Amerika Syarikat. Sewaktu pembukaan rasmi Menara Eiffel, Gustave Eiffel mendaki semua anak tangga ke puncak menara untuk memacakkan sendiri bendera Perancis. Biarpun hilang gelaran menara tertinggi dunia, Menara Eiffel diiktiraf sebagai tapak warisan dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNESCO).

FAKTA MENARIK “MENARA EIFFEL” · Lif memang diperlukan untuk bangunan setinggi ini untuk mengangkut pelawat ke atas dan ke bawah. Tahukah anda semua lif Menara Eiffel ini jika dihitung jumlah kegunaan tahunannya adalah bersamaan dengan 2 setengah kali mengelilingi dunia atau lebih daripada 103,000 km. · Menara ini bergoyang sedikit apabila hari berangin.Tetapi pada tahun 1999, kejadian ribut telah menyebabkan ia bergerak 13 sm dari kedudukan asalnya. Malah matahari juga boleh menyebabkan menara ini condong sehingga 18 sm. · Menara besi ini juga diperlukan belaian. Ia dicat semula setiap 7 tahun, tetapi bukanlah sebarang cat yang digunakan. Selepas menjalani sesi perbincangan yang serius, warna tembaga dengan variasi 3 tona telah dipilih kerana kombinasi 3 warna yang berbeza ini dianggap berpadanan dengan warna lagit Paris. · Sewaktu pembukaan rasmi Menara Eiffel, juruteranya “Gustave Eiffel” mendaki semua 1,710 anak tangga ke puncak menara untuk memacakkan sendiri bendera Perancis.

Bateaux Parisens Cruise On The River Seine

Pada sebelah petang, kami menyusuri Sungai Seine, Paris iaitu perkhidmatan One Hour Bateaux Parisens Cruise On The River Seine. Pengalaman menyusuri Sungai Seine, Paris sambil menghayati keindahan Menara Eiffel yang berlatar belakang panorama indah bersulamkan garapan kota lama dan moden, pasti menjadi kenangan manis saya di Kota Cinta ini.

Menulis catatan di atas Cruiser, Bateaux Parisens Cruise On The River Seine

Sudah pasti, antara cara terbaik menghayati keindahan Kota Paris adalah dengan menaiki bot pelancong menyusuri tebing Sungai Seine di Paris. Penulis, seperti juga pengunjung lainnya, teruja dengan mata tidak jemu mengagumi Menara Eiffel yang turut diisytiharkan antara tujuh keajaiban dunia serta tarikan lain kota ini.

Bateaux Parisens Cruise On The River Seine


Pengembaraan bot selama sejam bermula dari di hadapan tapak Menara Eiffel dan berpusing kembali berakhir di pangkalan sama. Setiap destinasi dipisahkan sebuah jambatan merentangi sungai. Ada 37 jambatan merentasi Sungai Seine dalam bandar raya Paris yang boleh diibaratkan sebagai nadi kota ini.

Penulis sendiri, secara peribadi, menganggap pengalaman menyaksikan Menara Eiffel dari dalam bot ketika menyusuri sungai sebagai detik yang menakjubkan.
Memandangkan kebetulan pada tarikh ini Perancis menyambut cuti umum, Hari Nasional Perancis ( Bastille Day). Maka sepanjang menyusuri sungai, kami dapat melihat pertunjukan udara daripada pelbagai jenis kapal terbang, jet pejuang, helikopter dan pelbagai acara yang menarik.

Restoran Indonesia di Paris

Sungai Seine yang mengalir dari timur ke barat adalah nadi pelancongan, ekonomi dan sejarah kota Paris termasuk menjadi titik pengukur jarak iaitu angka kosong bermula di Ille de la Cite, sebuah pulau kecil di tengah sungai.

Sungai itu turut membahagikan Paris kepada dua iaitu ‘Right Bank’ (tebing kanan) di bahagian utara dan ‘Left Bank’ (tebing kiri) di bahagian selatan sungai. ‘Right Bank’ adalah kawasan industri kecil dengan memiliki pelbagai gedung niaga dan pejabat manakala bahagian ‘Left Bank” digemari sebagai lokasi seniman dan cendekiawan.

Dari aspek sejarah, kota Paris juga seakan dibahagi kepada dua iaitu di timur Sungai Seine berlatarkan sejarah silam kota manakala di bahagian baratnya cenderung ke arah era dunia moden abad ke-19 dan ke-20.

Pengembaraan ringkas di sungai itu membolehkan kita menikmati pelbagai monumen sejarah seperti muzium, bangunan lama, menara jam, gereja tua, patung dan arca pemimpin masa lalu, juga ada rumah dan pangsapuri yang bercirikan seni bina klasik Perancis.

Pelayaran penulis melintasi Pont des Invalides yang dihiasi kemegahan Pont Alexandre III dengan empat tiang utama di kedua sisi jambatan serta empat patung kuda terbang yang bersalut emas.

Ada fakta mengatakan jambatan yang menghubungkan kawasan Des Invalides dan Grand Palais – Champs Elysees adalah yang terindah di Paris yang dibina oleh putra Raja Russia, Tsar Alexander III pada 1896. Pelayaran diteruskan ke Pont de la Concorde yang menempatkan Place de la Concorde yang terkenal dengan hukuman pancung terhadap Marie Antoinette, permaisuri Raja Perancis, Louis XVI ketika Revolusi Perancis pada 1793. Antoinette dikenali sebagai ratu yang dingin dan kejam. Di sebelah kanan pula adalah Muzium Orsay (Musee de Orsay), satu daripada muzium tersohor di Paris untuk koleksi seni.

Seterusnya, Pont du Carrousel yang menempatkan Muzium Louvre iaitu antara muzium terbesar di Eropah yang terkenal dengan koleksi hebatnya seperti potret Monalisa karya pelukis terkenal dunia dari Itali, Leonardo da Vinci. Mendiang dilahirkan pada 15 April 1452 di Florence, Italia. Muzium ini juga semakin gah selepas menjadi menjadi lokasi pembikinan filem popular ‘Da Vinci Code.’

Seterusnya di depan mata adalah Pont des Arts, jambatan khas untuk pejalan kaki dan ia adalah jambatan besi pertama yang dibangunkan di Paris pada 1804. Seterusnya, jambatan panjang Ile de la Cite, kawasan paling bersejarah di Paris.

Pont Neuf pula adalah jambatan tertua di Paris yang dibangunkan pada 1578 tetapi siap pada 1607 ketika pemerintahan Henry IV. Jambatan indah ini meliputi 12 lengkungan sepanjang 275 meter.

Ile de la Cite adalah sebuah pulau kecil di tengah Sungai Seine dan dihiasi gereja terkenal Dame Cathedral. Di sinilah raja Perancis ditabalkan.

INFO: Sungai Seine · Dalam bahasa Perancis `La Seine’ terletak di Wilayah Ile-de-France dan Haute-Normandie di Perancis. · Sungai utama di Paris yang mengalir ke Selat Inggeris melalui kawasan Teluk Seine. · Panjang Sungai Seine adalah 776 Kilometer (km). · Sebanyak 37 jambatan merentangi Sungai Seine di dalam bandar raya Paris antaranya Pont de Normandie, iaitu antara jambatan bertambat kabel yang terpanjang di dunia.
Galeries Lafayette
Kemudian kami di bawa pula ke gedung membeli-belah utama di Paris iaitu Galeries Lafayette yang menempatkan jenama-jenama mewah Paris seperti Louis Vuitton, Longchamps dan sebagainya. Kemudian kami makan malam di Restoren Indonesia pulang ke Hotel dan bermalam.

Bersama, En. Khairuddin , pegawai HEP, Berhadapan Hotel Holiday Inn Porte Saint Ouen di Paris
Kisah di Brussel, Belgium akan di sambung pada Siri 3 : Jelajah Brussel ( Belgium). Mungkin minggu hadapan kerana penulis mempunyai tugas hakiki iaitu mengajar dan perlu membuat persediaan mengajar. Semoga bermanfaat para pembaca.

Sekian, Terima kasih. -Mohd Fadzil bin Abdul Hanid-

SIRI 1 : JELAJAH EROPAH ( LONDON –10 JULAI 2011–AHAD )

SIRI 1 : JELAJAH EROPAH ( LONDON –10 JULAI 2011–AHAD )

[ Panduan : ]
(1) Artikel ini terbahagi kepada 4 Siri berkaitan Lawatan Kerja ke Eropah & England daripada tarikh 10 Julai – 19 Julai 2011. Penulis akan bahagikan kepada 4 Siri iaitu, Siri 1 : Jelajah London ( United Kindom), Siri 2 : Jelajah Paris ( France), Siri 3 : Jelajah Brussel(Belgium), Siri 4 : Jelajah Amsterdam ( Belanda/ Netherland/Holland), Siri 5 Jelajah Cologne/Frankfurt ( Germany).

(2) MFAH = Singkatan bagi ”Mohd Fadzil bin Abdul Hanid” merupakan penulis artikel ini.
(3) Sila perhatikan untuk ayat formal MFAH akan taip secara terus dan formal manakala ayat x formal tanda ” …….. ” dan senget akan digunakan, ini bagi mengelakkan keboringan yang terlampau.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca semua.

King & Queen Place


Pada 10 Julai hingga 19 Julai 2011, penulis ( Mohd Fadzil bin Abdul Hanid) telah berkesempatan membuat Lawatan Kerja ke Eropah iaitu selama 8 hari dan 7 malam di London ( United Kindom), Paris ( France), Brussel(Belgium), Amsterdam ( Belanda/ Netherland/Holland), dan Cologne/Frankfurt ( Germany).


Seorang bijak bistari mengatakan : “Perjalanan (bermusafir) itu menghilangkan pelbagai kesusahan.”

Al-Hafiz Ar-Ramhurmuzi dalam bukunya Al-Muhdatsu Al-Faadhil menjelaskan beberapa faedah perjalanan yang bertujuan menuntut ilmu dan kenikmatan yang diperolehi daripadanya.Buku itu ditulis sebagai bantahan ke atas orang yang tidak suka melakukan perjalanan untuk menuntut ilmu,bahkan mencelanya. Ia berkata sebagai berikut :

” Seandainya orang yang mencela mereka yang suka mengembara untuk menuntut ilmu mengetahui betapa nikmatnya pengembaraan tersebut, betapa besarnya semangat yang dirasakannya ketika meninggalkan tanah kelahirannya, dan kenikmatan yang dirasai oleh semua anggota tubuhnya pada saat memanfaatkan seluruh kesempatannya untuk melihat tempat yang baru dan rumah yang baru, pada saat melihat dusun-dusun kecil, pada saat melihat kebun-kebun dan tanah-tanah lapang, pada saat mengenal bentuk muka bumi yang baru, pada saat melihat keajaiban pelbagai negeri, pada saat melihat perbezaan bahasa dan kulit, pada saat berehat di bawah bayangan dinding-dinding dan kebun, pada saat makan di dalam masjid,minum di lembah-lembah, dan tidur di manapun saat malam tiba, pada saat berteman dengan sesiapa sahaja yang dicintainya kerana Allah tanpa memandang lagi faktor kerabat dan keluarga, ketika segala bentuk kepura-puraan ditinggalkan,dan ketika semua kegembiraan itu sampai ke dalam hatinya kerana sudah dekat dengan apa yang diingini,kerana tercapainya maksud yang di dambakan, kerana keberhasilannya menembusi majlis yang didambakan,kerana kemampuannya menaklukki semua rintangan……………..

Berhampiran Big Ben dan Parliment House

Delegasi bersama penulis ialah Mantan MPP UTHM Sesi 09/10 seramai 23 orang iaitu Shahzada Khan, Pua Tiong Eng, Sufiah, Fauziah, Hafsa, Hadi, Latifi, Marina, Faris, Melissa, Amirul Hadi, Aiman, Najihah, Fauzi, Rosazlinda, Salbiah, Adib, Farah, Wan Adrizal, Anas, Hariz Hafiz, Syazwan Liyana, dan Sumaidah. Turut serta Timbalan Naib Canselor (HEP) Prof. Ir. Dr. Amir Hashim bin Mohd Kassim dan Pegawai Pejabat HEP, En. Khairuddin Hj Alias.

Hari Pertama , 11 Julai 2011

 

Ripley`s Believe or Not Museum

” Sebelum MFAH cakap tentang jelajah ke London. Pertama pembaca perlu tahu bahawa London ialah Ibu Negara bagi UK. Apa itu UK? Apa?…. Ulu Kelang? Ulu Kinta?. Jangan buat malu jawab camtu keyyy………UK tu UNITED KINGDOM. Tu baru tanya UK, belum tanya beza UK, Great Britain, dan England lagi….. mula la gelabah tu…. masing2 skrg mesti nak tanya Pakcik Google tu, x pe kali ni MFAH akan cite sikit-sikit okey….. ”

” England adalah sebuah negeri di dlm Great Britain dan GB plak adelah satu negeri di bawah UK.. UNITED KINDOM adalah merujuk kepada gabungan 4 negara yg dulunya negara berlainan iaitu England, Scotland, Wales & Ireland. Its official name is “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Great Britain pula terdiri drpd negeri-negeri utama UK! Iaitu England, Scotland & Wales!! England pulak salah satu negeri dlm UK termasuk Wales & Scotland.”

Di Tengah Kota London

”Antara keempat-empat negara kat Britain ni, England lebih dominan berbanding yang 3 lagi tu, tambah-tambah pulak pusat pentadbiran Britain terletak kat London. Tapi 3 negara yg lain ttp diberi kuasa autonomi dlm hal-hal tertentu. Ratu Elizerbeth dr istana Buckingham, England adalah ketua bg empayar GB ni. Malah Queen Elizebeth juga adalah ketua negara bg Australia, NZ, Canada & negara-negara jajahan British kat pasifik & latin.”

St. Thomas Hospital

United Kingdom merupakan sebuah negara unitari beraja berperlembagaan, dan juga sebuah negara yang terdiri daripada empat negeri: England, Ireland Utara, Scotland, dan Wales.UK ditadbir oleh sistem berparlimen yang berpusat di ibu negara, London. Ireland Utara, Wales dan Scotland juga mempunyai pentadbiran peringkat negeri yang berbeza-beza kuasanya, dan berpusat di ibu negeri masing-masing, iaitu Belfast, Cardiff dan Edinburgh.

Rumah di pinggir London

UK mempunyai tiga Wilayah Tanggungan Mahkota dan 14 Wilayah Luar Negeri yang tidak menganggotai UK secara resam.Wilayah-wilayah tersebut merupakan tinggalan Empayar British yang pernah menguasai satu perempat jumlah daratan sedunia di zaman kemuncaknya pada tahun 1922, menjadikannya empayar terbesar dalam sejarah. Kesan pengaruh British masih terasa di kebanyakan bekas jajahannya yang masih memakai bahasa, budaya dan sistem perundangan bekas penjajahnya.

Bangunan di London

” MFAH : Malaysia salah satu ye kawan-kawan bekas tanah jajahan UK, tapi kita x la masuk UK tapi dalam negara Komanwel, kali ni kalau x paham tanya Pakcik Google key. Jangan malas2. Setelah paham jadi MFAH akan teruskan cerita key!!!!!

 

Panorama di London

Daripada KLIA, penerbangan MH02 bertolak pada jam 11.40 p.m Penerbangan selama 13 jam menerusi Malaysia Airlines MH02 telah memberikan pelbagai rasa bagi penulis. Teruja, gentar dan berdebar tebal di benak hati, United Kingdom, merupakan negara pengembaraan penulis yang ke-5 setelah Singapura, Thailand, Kemboja dan Mesir. Pengalaman Ke London selama 2 hari merupakan pengalaman manis yang tidak akan larut sama sekali dalam kenangan.

Heathrow Airport di London

Selain merapatkan ukhwah sesama teman, perjalanan ke London merupakan satu peluang bagi penulis untuk menambahkan pengalaman merasakan perbedaan budaya dan adab, melihat pertembungan pelbagai budaya yang berbeda pancasila di bawah ruang langit yang satu iaitu London . Kami sampai di Heatrhrow Airport, London pada jam 5.40 a.m ( Waktu London) di Terminal 4. Kerlipan neon Kota London cukup mempesonakan penulis.

 

Heathrow Airport di London


Seperti dirancang, penerbangan MH02 telah selamat mendarat tepat jam 5.20 pagi waktu tempatan (London).
Sejurus sampai dengan pelbagai tanggapan mengenai kota London, penulis bergerak menghala ke imegresen bagi tujuan pemeriksaan. Melihat satu persatu penumpang berlalu pergi, penulis memang menjangkakan proses pengesahan kemasukan ke Kota London adalah ketat, pesanan daripada wakil Agensi Travel , Tn, Hj. Aziz terngiang-ngiang di kepala mengenai kawalan ketat imegresen.

” Selepas menjawab beberapa soalan. Peluh mula mengalir setelah pertanyaan ” please, only passport” mengelirukan MFAH. MFAH pun keluarkan tiket dan apa-apa yg ada dalam passport, ”Only Passport”. Pegawai Imegeresen tu mula buat tak tahu lepas tengok aku terpinga-pinga. Beberapa saat kemudian, MFAH dah gelabah, apa yg tak kena ngan passport aku ni? Lepas membelek-belek passport barulah aku paham yg ade cover passport lutsinar tu , apa lg aku try tanggalkan , barulah pegawai tu nak cop. Cakap la cover tu suruh buka, Yang pegawai ni pun satu asyik cakap ”Only Passport”, ”Only Passport”. Leceh tul la. Nasib baik la MFAH tak kena cam khabar angin yang dalam 100 org yg masuk imegresen, srng akan di tarik secara rambang ke bilik khas utk fully pemeriksaan, siap kena buka pakaian. Tak tau la betul ke tak cerita khabar angin yg MFAH dengar tu. Tapi yang penting mase tu nak cerita, MFAH cakap omputih tau jawab soalan-soalan diorang.”

Kami semua akhirnya menarik nafas lega dan melangkah keluar daripada airport, suhu sejuk mula menerjah kami, iaitu16 darjah celcius. Ini musim panas di Eropah, MFAH kira kalau musim sejuk pasti kami akan beku. Kami di jemput oleh sebuah Bas Travel dan bermulalah perjalanan kami melalui beberapa village dan melalui bangunan-bangunan di England. Kebanyakan berunsurkan kolonial ( istilah MFAH sendiri). Sangat cantik dan tersusun begitu teratur sekali. Kami semua di bawa berpusing-pusing sekitar London dengan menggunakan bas. Di sebelah kanan MFAH tersergam indah ”Harrods” yang terletak di Knightsbridge. Pusat membeli belah orang kaya, MFAH hanya mampu menelan air liur.

Hyde Park di London


Kemudian bas melalui Hyde Parks yang terletak tidak jauh dari Harrods. Hyde Parks merupakan sebuah taman yang dipenuhi dengan pokok-pokok maple dan padang-padang hijau yang indah serta tasik. Tidak dinafikan walaupun Kota London sarat dengan kemajuan, keindahan alam masih dikekalkan.

Buktinya, terdapat lebih dari 10 taman hijau selain Hyde Park, Kensington Garden, Green Park, Regent’s park, Shoreditch Park dan pelbagai lagi. Taman-taman ini telah dijadikan kawasan riadah. Tidak kira waktu dan cuaca laluan pejalan kaki akan ada kelibat kumpulan sedang rancak berjogging. Apa yang menarik juga taman ini dimeriahkan dengan kehadiran haiwan yang jinak seperti angsa dan tupai yang tidak takut-takut untuk menghampiri pengunjung.

Royal Albert Hall di London


Selang beberapa ratus meter dari Hyde Park terdapat sebuah dewan muzik yang masyhur seantera dunia, Royal Albert Hall. Pastinya rakyat Malaysia sudah tidak asing telinganya mendengar akan nama dewan ini. Di sinilah Allahyarham Sudirman dan Dato’ Siti Nurhaliza melantunkan suara hingga mempesonakan ribuan pengunjung. Royal Albert Hall telah diikitrafkan akan prestijnya. Teknologi yang digunapakai telah memegunkan dunia. Sistem bunyi yang hebat sehingga jarum peniti jatuh boleh didengari seluruh pelosok dewan yang pernah MFAH dengar sebelum ini.

Panorama di London

Bas kami melalui beberapa buah teater sepanjang jalan tersebut. London terkenal sebagai pusat perkembangan seni muzik teater, sebagai bukti terdapat ratusan pusat teater di seluruh kota London, ribuan kaunter tiket yang menjual tiket teater seperti Chicago, Mamma Mia, Bombay Dreams, Chita Rivera, Dirty Dancing, Evita dan banyak lagi. Dilihat pada sejarah, broadway mula berkembang di kota London dan seterusnya menular ke benua Amerika. Kerana teater bukan dalam pakej maka MFAH hanya mampu melihat daripada jendela tingkap bas sahaja. Terdapat penyataan apabila datang ke London tidak lengkap kunjungan ke London jika tidak menonton teater. Mungkin satu hari nanti. InsyaAllah.

Berhampiran Tower Bridge di London


Akhirnya pada pagi yang indah itu, diselubungi oleh hawa sejuk, kami berhenti berhampiran Big Ben. Menara ini yang tingginya 96.3 meter (316 kaki) direka bentuk dalam gaya Gothik Victoria. 61 meter (200 kaki) yang pertama struktur ini merupakan menara jam dan dibina dengan bata yang disaluti oleh batu; yang selebihnya merupakan puncak menara berangka yang diperbuat daripada besi tuangan.

Hadapan Big Ben

Big Ben ialah clock tower di Houses of Parliament ,Westminster, London. Terletak di north end of the Palace of Westminster di Central London dan di bina pada tahun 1859. Setelah bergambar di Big Ben, kami jalan kaki ke House of Parliment. Tak di nafikan bangunan lama di Kota London memang berseni, tak puas mata memandangnya. Kalau anda sukakan pemandangan sebegini memang anda patut ke sini .

Berhampiran Tower Bridge di London

” MFAH sambil berjalan-jalan di sini, menikmati suasana romantik memasang mp3 lagu classical, Nella Fantasia (Paul Potts) bagi menghidupan mood pada ketika itu, yang pasti kawan-kawan lain tak sedar , sekali sekala kena la berjiwa seni menikmati panorama seperti ini, sangat mengasyikkan.”

Parliment House di London

Antara Big Ben dan House of Parlimen terdapat dataran padang hijau yang di pagari di mana sekelilingnya terdapat khemah-khemah demontrasi. Mereka telah berkampung selama 5 tahun di situ menurut pemandu pelancong. Sangat unik dan membuatku tertawa.

Westminster Abbey


“Dari House of Parliment kami pergi pulak ke Westminster Abbey, tempat kahwin semua putera dan puteri di raja England, yang terbaru Prince William dan Kate Middleton. Tak terkata bila tengok binaan bangunan ni, menarik dan cantik sungguh. Sangat romantik.

Berhampiran Tower Bridge di London

“ MFAH memang suka tenguk hiasan binaan bangunan lama kat sini, Kalau nak belek memang makan masa yang lama, takut tertinggal bas pulak nanti. “
“Dari jauh dah nampak The London Eye. kawasan ni semua berdekatan antara satu sama lain, tak payah nak bus ataupun taxi, cukup ajer berjalan kaki. Di sini juga mengalirnya Sungai Thames di London, England, di antara Jambatan Westminster dan Jambatan Hungerford.”

Sungai Thames ialah sungai utama yang mengalir di selatan England. Ia terkenal kerana mengalir merentasi London tetapi turut merentasi beberapa pekan dan bandar lain termasuk Oxford, ReadingWindsor.

Akhirnya kami menaiki bas untuk makan tengahari, kami menarik nafas lega hari pertama kami makan tengahari adalah menu ala Malaysia di Restoran Melur. Tomyam, ayam, telur, sayur menjadi hidangan kami pada tengahari itu. Selepas makan tengahari kami menuju ke Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London, kami di sambut oleh Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom, Datuk Zakaria Sulong.

Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London

” Bagi yang keliru perbezaan Suruhanjaya Tinggi Malaysia dan Kedutaaan Besar. MFAH nak citer bahawa Suruhanjaya Tinggi Malaysia hanya digunakan di Negara komanwel ( Cth : Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London, Australia, India , DLL) dan Kedutaan Besar di Negara bukan komanwel”

Dialog 2 hala di Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London


Sesi dialog dua hala antara pihak Mantan Majlis Perwakilan Pelajar UTHM Sesi 08/09 bersama-sama Timbalan Naib Canselor (HEP) Prof. Ir. Dr. Amir Hashim dengan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom Datuk Zakaria Sulong. Taklimat awal di berikan oleh beliau mengenai peranan Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London. Antaranya kebajikan rakyat Malaysia di UK, peranan ekonomi dan lain-lain. Pihak mereka juga sedang membuat persiapan menyambut Lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke United Kingdom pada keesokan harinya.

Antara input yang menarik ialah memetik data rasmi, Datuk Zakaria Sulong berkata Malaysia menarik pelaburan bernilai US$113 juta dari UK pada 2010, berbanding US$95.26 juta yang dicatatkan pada 2009. Jumlah dagangan antara kedua-dua negara berjumlah RM13.03 bilion pada 2010, dengan eksport Malaysia bernilai RM7.197 bilion dan import pada RM5.835 bilion.

Hadapan Bunckingham Palace

Selepas sesi bersama Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London, kami menaiki bas menuju ke Bunckingham Palace untuk melihat “changing of the guard”, Istana tempat Queen Elizebeth menginap. Ribuan pengunjung memenuhi dataran di luar Bunckingham Palace. Menjadi rutin seharian setiap hari akan ada satu sesi upacara pertukaran tentera. Upacara yang diselang selikan dengan perarakan tentera berkuda dan pancaragam telah menarik ribuan pengunjung pelbagai bangsa dan negara untuk menonton.

 

Dataran Hadapan Bunckingham Palace

Kemudian kami menaiki bas ke tempat keramat London yang menjadi mercu kebanggaan London iaitu London Tower yang terletak di Sungai Thames. London Tower menjadi pilihan pengunjung untuk bergambar dan meninjau seluruh Kota London dari tempat tinggi. MFAH sempat juga melalui London Bridge yang terletak 250 meter dari London Tower. Selepas puas bergambar kami menaiki bas menuju ke hotel, kami melalui Trafalgar Square, King College London, St. Thomas Hospital dan sebagainya.

Selepas seharian berjalan-jalan, akhirnya kami menuju ke penginapan kami di Hotel Bexleyheath Marriot di luar London dalam jam 5.00 p.m waktu tempatan. MFAH sebilik dengan En. Khairuddin ( Pegawai HEP) , seorang yang sangat sempoi dan santai.

”En. Khairuddin pecah perut bila aku cakap kat lantai hotel tu x de lubang air mengalir. Rupa-rupanya MFAH dah buat kesilapan iaitu mandi dalam tab mandi hingga melimpah ke lantai. Maka banjirlah lantai bilik air kami. Di hotel rupanya lantai adalah kering dan bersih. Aku tersengih-sengih manja dan tido menutup muka. Malu la… haha”

Malam adalah aktiviti bebas, walaubagaimanapun pihak Travel Agency menyediakan pengangkutan kepada sesiapa yang ingin membeli belah ke Oxford Street. Oxford Street merupakan kawasan membeli belah yang yang menjadi tumpuan pelancong. Barisan kompleks membeli belah seperti, Debenhams, Selfridges, Mark n Spencer, Primark dan pelbagai lagi telah membuatkan rakan-rakan MFAH begitu teruja malam itu.

MFAH terlalu penat dan tidak ikut pergi. En. Khairuddin puas memujuk tetapi MFAH telah begitu setia dengan hatinya.

” Ko ni Fadzil, jom la, kalau nak tido kat Malaysia pun boleh, muda-muda dah x de tenaga.” tercabar beb dengar.

En. Din pergilah dengan budak-budak tu, sy dh x larat ni. Lagipun malam kat London ni bahaya, takut goyah iman sy nanti.” Ayat bagi menjawab soalan provokasi En. Din” MFAH terus terlena dengan mimpi-mimpi indah kota London.

Hari Kedua, 12 Julai 2011.

Universiti Cambridge


Selepas sarapan pagi di hotel, kami bertolak ke Cambridge. Cambridge merupakan antara tempat ulung dan megah dalam dunia pendidikan. Siapa sangka, kamus tebal Cambridge yang korang usung kesana kemari, kini tempat MFAH lawati. Lawatan kali ini, membuatkan MFAH rasa ingin terus menyambung pengajian aku pada peringkat seterusnya.

Universiti Cambridge

 

Universiti Cambridge

Universiti Cambridge merupakan universiti kedua tertua di dunia dan mempunyai 32 kolej di bawah naungannya. Antara kolej yang popular ialah “Trinity “, “King” dan “St Andrew” kolej, di mana Putera William mendapat pendidikannya di sini. Sejarah Cambridge sungguh dramatik, kerana pada awal zaman penubuhannya, perempuan tidak dibenarkan untuk menuntut ilmu sehingga 1869. Mereka di anggap pembawa kepada nasib malang kepada pelajar lelaki jika menuntut ilmu dalam satu kawasan yang sama. Mereka juga tidak mendapat sebarang pengiktirafan dalam dunia pendidikan ketika waktu itu.

Universiti Cambridge

Walaubagaimanapun Cambridge telah banyak melahirkan tokoh – tokoh terkemuka seperti Sir Isaac Newton, Stephen Hawking, James D Watson dan ramai lagi. Hari ini setiap tahun Cambridge menerima 55 ribu permohonan bagi setiap kemasukkan dan hanya 17 ribu sahaja akan di terima.

Sampan untuk pelawat di Universiti Cambridge

Semasa di sana, MFAH sempat melihat pelawat-pelawat menaiki “Punt”, sampan yang berbentuk petak dan lebar. Setiap kolej mempunyai rekabentuk, struktur pendidikan dan ceritanya sendiri. Seperti KING kolej , ditubuhkan pada tahun 1441 by King Henry VI dengan tagline “truth and usefulness”. Cambridge mempunyai kepadatan penduduk seramai 100 ribu dan 70 peratus daripadanya adalah gologan pelajar. Disebabkan itu, kenderaan utamanya ialah basikal dan anggaran basikal di sekitar Cambridge mencecah 36 ribu.

Universiti Cambridge

“Melihat suasana kampus sini, memang selamat hidup anda di sini, Insyallah. Bebas dari golongan mat rempit. Sempat juga kami pergi di luar pintu Cambridge University Botanic garden, di situ terdapat pokok epal, tempat Sir Isaac Newton mendapat ilham mengenai graviti. ”

Pokok Epal Sir Isaac Newton di Universiti Cambridge

” MFAH fikir masa Sir Isacc Newton melepak di bawah pokok tu, tiba-tiba buah Epal tu agaknya jatuh atas kepala dia, mesti Isacc Newton sakit dan marah, Kenapa epal ni jatuh ke bawah terus kat kepala sampai benjol, bukan keatas. Mungkin kerana ini idea Hukum Graviti tercipta” Lawak MFAH kepada Latifi yang terpinga-pinga mendengar teori spekulasi MFAH.”

King College di Universiti Cambridge

Selepas puas di Camridge University, kami bertolak ke Bicester Village, Bagi pencinta barangan berjenama dan mementingkan harga yang berpatutan, dicadangkan para pengunjung membeli barangan secara terus dari kilang, sebagai contoh bagi yang menggilakan barangan jenama, Bicester Village merupakan pilihan tepat. Sekadar menyebut beberapa kedai di sana, Armani, Diesel, Dior, DKNY, DUNHILL, Guess, Levi`s, Polo, Valentino, Ralph Lauren, Jimmy Choo, Puma, dan lain-lain. Terdapat 135 kedai berjenama. Sangat mengkagumkan.

Bicester Village di Kedai Jimmy Choo


”Tetapi MFAH hanya ambil angin je, faham-faham jer la, poket kosong, yang penting ada gaya jalan situ kan dengan spek hitam. ”

Barangkali itulah kebenaran kata peribahasa Melayu `jauh perjalanan, luas pandangan’. Bukan saja pandangan kita akan terbuka, malah kita dapat belajar dan menimba banyak ilmu. Dan jika pengalaman serta ilmu itu diaplikasi dalam konteks diri kita, ia tentu saja boleh memajukan diri kita sendiri.

Selepas puas berjalan-jalan di Bicester Village, bas kami menuju ke Malaysia Hall di Bayswater. Di sini kami solat dan makan. Kemudian saat yang di tunggu-tunggu iaitu membeli cenderamata. Tidak jauh daripada Malaysian Hall selang 3 jalan ialah Queens` Way Street, iaitu deretan kedai cenderamata yang menawarkan harga yang berpatutan. MFAH membeli beberapa cenderamata sepeti keychain, fridge magnet, T-Shirt dan lukisan.

Terpancar kegembiraan di mata semua rakan-rakan yang membeli belah di situ kerana harga yang mampu beli sebagai pelajar adalah di situ MFAH fikir. Selepas penat membeli belah kami ke hotel untuk beristirehat dan bermalam di hotel.

Hari Ketiga, 13 Julai 2011

Stesen Keretapi St. Pancras


Selepas sarapan pagi di hotel, kami ke Stesen Keretapi St. Pancras untuk menaiki keretapi EUROSTAR 2nd class ke Paris pada jam 08:02 a.m.
Kisah di Paris akan di sambung pada Siri 2 : Jelajah Paris ( France). Mungkin lambat beberapa hari kerana penulis mempunyai tugas hakiki iaitu mengajar dan perlu membuat persediaan mengajar. Semoga bermanfaat para pembaca.

[ Tips : ]

Mengikut nasihat teman penulis, adalah lebih baik dan menguntungkan jika bergerak dengan menggunakan Tube yang merupakan sistem pengangkutan yang menghubungkan hampir kesemua kawasan utama di dalam Kota London. Tube sama sistem aliran ringan Putra, STAR dan Komuter. Apa yang menarik terdapat pelbagai jenis pakej penggunaan iaitu merangkumi One-day ticket, Three-day ticket atau Seven-day ticket malah tiket tahunan juga ada. Menerusi pembayaran tiket itu, para pengguna bebas menggunakan sebarang bentuk pengangkutan awam di dalam Kota London seperti Tube atau bas sebanyak yang mungkin. Terdapat juga pendekatan yang berbeza, untuk mengurangkan kesesakan penggunaan Tube pada masa puncak, TfL syarikat pengurusan utama pengangkutan kota London telah menyediakan pakej yang berbeza, setiap pengguna yang menggunakan Tube ketika waktu puncak akan dikenakan bayaran yang lebih bebanding waktu-waktu biasa. Untuk makluman, aliran Tube di sini terbahagi kepada beberapa jenis yang mengikut destinasi. Setiap destinasi akan diklasifikasikan dengan nama dan warna. Terdapat 12 rangkaian seperti Jubilee yang berwarna kelabu, Bakerloo berwarna coklat, District berwarna hijau, Circle berwarna kuning dan pelbagai lagi. Sistem pengangkutan di Kota London sememang sistematik, setiap rangkaian telah dipermudahkan dengan penyediaan satu penerangan berbentuk rangkaian aliran sistem pengangkutan di Kota London.

Sekian, Terima kasih.

Jelajah ke Eropah `11 : Pembuka Bicara

Jelajah ke Eropah `11 : Pembuka Bicara

Seperti mimpi menjadi kenyataan, penulis menerima satu panggilan daripada sahabat penulis pada satu hari kira-kira 5 bulan lepas, Shahzada Khan yang menawarkan penulis satu tempat mengikuti lawatan Akademik ke Eropah bersama-sama ahli-ahli Majlis Perwakilan Pelajar UTHM Sesi 09/10.

London ( United Kingdom)

Penulis kira pihak universiti bersetuju memandangkan penulis merupakan ahli Majlis Perwakilan pelajar Sesi 08/09 yang sepatutnya pada tahun lepas ke Beijing, China tetapi kerana kecederaan akibat kemalangan tidak dapat mengikuti lawatan pada tahun lepas. Ianya lebih kepada peserta gantian penulis kira, penulis tidak bertanya lanjut dan terus bersetuju kerana teruja mendengar perkataan EROPAH.

Penerbangan MAS, MH002 ( KLIA – Heathrow Airport)

Lawatan dan melancong bersama merupakan pengisian masa berkualiti. Tidak kira di dalam negeri atau luar negara, percutian membawa banyak kebaikan. Selain dapat merehatkan minda dan melupakan seketika `stress’ pekerjaan dan kehidupan, ia juga memberikan kita pendidikan dan pengalaman amat bermakna.


The Making “Road To Europe `11”

Dan paling istimewa, melancong bersama sahabat-sahabat yang penulis kenali sejak berorganisasi di UTHM memperkukuhkan lagi jalinan kekeluargaan dalam sesebuah institusi organisasi.

Bergambar kenangan di Heathrow Airport, London. Dari kiri Prof. Ir. Amir Hashim , Penulis, En. Khairuddin, Sdra. Latifi. Depan : Sdri Ain ( Anak Prof. Amir)

Sejak mula praktikal, penulis berasa tidak sedap hati, iaitu hakikatnya penulis perlu bersedia melepaskan status mahasiswa dan mula meloncat ke alam pekerjaan. Memikirkan penulis akan meninggalkan bumi UTHM dan meninggalkan sahabat-sahabat tercinta sememangnya amat menyedihkan. Tetapi itulah kehidupan, manusia datang dan pergi. Kenangan samaada indah dan duka akan terus terpahat dalam hati penulis selama-lamanya. Maka lawatan ke Eropah ini, penulis anggap sebagai majlis perpisahan penulis sebagai mahasiswa di UTHM.

Secara jujur, penulis begitu ingin sekali menyambung sepenuh masa dalam program Sarjana (Master) UTHM pada kemasukan September 2011 ini. Tetapi setelah perbincangan dengan keluarga, ibu bapa penulis menasihatkan sekiranya ingin menyambung buat secara PJJ ( Pengajian Jarak Jauh) sambil bekerja. Mereka menasihatkan penulis supaya berfikir mengenai masa depan, umur sudah 26 tahun, perlu bekerja dan berfikir tentang bekeluarga. Penulis akhirnya mengalah dan bersetuju untuk bekerja terlebih dahulu, kalau jodohnya sampai apabila bekerja nanti, maka penulis pasti akan memberitahu kepada isteri penulis, betapa dia adalah satu sebab penulis kena padamkan impian awal untuk terus ke menyambung belajar sepenuh masa, maka dia perlu tahu betapa pentingnya dan harga yang perlu di bayar untuk sebuah cinta yang penulis korbankan.

Bagi penulis, lawatan sambil melancong adalah suatu pengalaman menarik. Penulis telah menjelajah ke banyak tempat, dan hasil perjalanan itu, penulis belajar dan melihat banyak perkara. Tentang budaya dan cara hidup masyarakat berbilang bangsa.

Satu yang masih penulis ingat ialah ketika lawatan di Pulau Phuket(Thailand), Kaherah(Mesir) dan Phnom Penh(Kemboja) bersama sahabat-sahabat dalam persatuan pelajar, di mana kami melihat budaya dan sosio-ekonomi masyarakat di sana dalam kehidupan seharian.

Di Mesir misalnya, peniaganya cukup gigih menjalankan perniagaan sehingga boleh bertutur bahasa melayu. Di kaki-kaki lima kedai, pelbagai barangan dijual. Sebahagiannya barangan kraftangan. Mereka ini pula begitu bijak memujuk dan menawarkan potongan harga.

Perbandingan ini di bawa bagi penulis adalah mengenai kadar pertukaran mata wang Ringgit dengan negara tersebut dan perbandingan negara di Eropah. Di Thailand, Mesir dan Kemboja bagi penulis amatlah berbaloi untuk membeli belah tetapi di Eropah Ringgit Malaysia adalah jauh lebih rendah berbanding Pound Sterling (UK) dan EURO ( Europian Union).

London, United Kingdom


Bayangkan perasaan penulis apabila membeli terpaksa berfikir berulang kali nilai perbelanjaan iaitu RM 1.00 = 4.9 Pound = 4.3 EURO. Purata makan sekali iaitu 8 Euro = RM 34.40. Begitulah sekiranya ingin membeli cenderamata dan lain-lain barangan di negara Eropah. Tetapi atas nasihat rakan-rakan, jangan terlalu di fikirkan dan di nilai dalam ringgit, kalau tidak pening kepala untuk berbelanja.

Beberapa persediaan perlu di buat, pertama daripada segi kewangan, soal bajet makanan, cenderamata dan lain-lain. Persoalan agama seperti waktu solat( kerana siang lebih panjang di Eropah pada musim panas) dan arah kiblat perlu di bawa kompas arah Kiblat, kaedah musafir penerbangan( Penulis rujuk : http://hafizfirdaus.com/ebook/musafir/index.htm) . Soal pemakanan halal di sana, restoran Kebab Halal menjadi pilihan utama penulis. Soal suhu yang sejuk di sana walaupun musim panas. Semuanya menjadi keutamaan yang menjadi prioriti penulis.

Dalam penulisan berkaitan lawatan ini “ Road To Europe `11”. Penulis akan bahagikan kepada 4 Siri iaitu pada Siri 1 : Jelajah London ( United Kindom), Siri 2 : Jelajah Paris ( France), Siri 3 : Jelajah Brussel(Belgium), Siri 4 : Jelajah Amsterdam ( Belanda/ Netherland/Holland), Siri 5 Jelajah Cologne/Frankfurt ( Germany). Penulis tidak terlalu formal dalam penulisan dan akan bercakap mengenai sosio-budaya, sosio-ekonomi, rencam kepelbagai bangsa dalam masyarakat di Eropah dan hal-hal yang penulis rasakan sesuai untuk di kongsi.

Kota Fesyen, Paris. Penulis bersama Sdri Melissa bergambar kenangan.

Penulisan berkaitan akan di buat dalam 3 hari mendatang dalam kesempatan pada masa lapang di Kem Bari, Penarek, Terengganu kerana penulis bertugas sebagai guru pengiring sekolah bagi Perkhemahan Perdana Bulan Sabit Merah Peringkat Daerah Terengganu selam 3 hari bermula esok 21 Julai 2011.

Sekian, terima kasih.

Beberapa Petikan Hujah saya dalam Isu BERSIH.

Beberapa Petikan Hujah saya dalam Isu BERSIH.

Assalamualaikum..

Teguran saya adalah kerana Persaudaraan Islam

Saya telah melihat betapa tidak cerdiknya orang Melayu Islam berpolitik. Mereka ingin menjual maruah agama Islam untuk sesuatu yang belum pasti lagi.

Nampaknya umat Islam lebih selesa menjadi sebilangan sasterawan yang berminat untuk bermain dengan mitos berbanding dengan permainan sains yang lebih relatif pasti. Sains melihat semalam telah berlalu, esok setakat boleh diramal dan hari ini dan sekarang adalah data yang pasti. Adakah saudara Islam saya seperti menolak hari ini dan sekarang, yang pasti kerana melayan peristiwa semalam dan esok yang belum menjanjikan apa-apa tetapi menyeronokkan untuk diramal. Jika sesuatu berlaku nanti adakah rakan-rakan saya akan mengatakan ‘apakan daya ini takdir kita’ atau berani berdiri mengaku ‘bencana ini adalah hasil doa kami!


(1) Saya menentang Ambiga bukan kerana dia bukan Islam, Andai terdesak sekalipun hendak memilih pemimpin dari non-muslim, beribu non-muslim yang berdamai dan tidak mempertikaikan Islam di luar sana.Maka mengapa ambiga? Ambiga bukan sekadar mempertahankan manusia yang murtad, akan tetapi mempertikaikan syariat Islam.

(2) Hujah pertama saya, adalah daripada PENTAFSIRAN Surah al-Kafirun (orang kafir)

http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150235575385687

(3) Untuk berlaku adil, saya setakat ini hanya merujuk 2 link yang mempertahankan Ambiga daripada ahli PAS sy kira untuk membenarkan Ambiga dalam kes BERSIH.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/letter/4185-bersih-ada-baca-cerita-hilful-fudhul

http://nikabduh.wordpress.com/2011/07/08/bersih-2-0-mengapa-ambiga/

Tetapi saya tidak dapat bersetuju dan sy telah memberikan komen meminta respon blog di atas berdasarkan hujah saya;

“Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam al-Quran bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam jahannam.”

(QS. an-Nisa`: 140)

Fakta ;

(1) Ambiga merupakan Bekas Presiden Majlis Peguam itu adalah orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001. Majlis Peguam telah menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

(2)Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga telah mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.

(3) Beliau turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincangkan dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan daripada orang Islam, namun Majlis Peguam yang diterajui oleh Ambiga tetap meneruskan forum tersebut.

Persoalan saya ;

(1) Adakah umat Islam boleh bersama-sama dia kerana jelas dia anti-Islam dan memperolok-olokkan Islam.

(2) Walaupun undang-undang negara membiarkan mereka mencabar. Tetapi bukanlah lesen untuk membiarkan Ambiga mencerobohi hal ehwal Islam. Sudahlah kita lemah dalam menjalankan syariat tetapi kita menyalahkan umat Islam lain (pemimpin) pula dan melepaskan Ambiga. Yang di kendong keciciran, yang di kejar x kesampaian. Ana rasa ayat-ayat ustaz bermotifkan politik dalam hal Ambiga bagi membenarkan Bersih.

(3) Berkenaan Hak Istimewa Orang Melayu, saya tidak masukkan pihak yang sememangnya totok pertahankan, tetapi sy ambil daripada pandangan Mantan Presiden PAS, Almarhum Ustaz Fadzil Noor seperti dinyatakan Subky Latif dalam sebuah buku yang diterbitkan dalam tahun 2003 telah membandingkan cerita sirah sahabat Nabi apabila ada orang bercakap kononya tiada hak istimewa dalam islam dan menyarankan hak istimewa orang Melayu dihapuskan. Beliau menyatakan kejadian dalam pemerintahan Khalifah Omar Al-Khatab dan setelah Parsi menerima islam. Masa itu kebanyakkan orang Arab yang pergi ke Parsi untuk berdakwah dan berdagang adalah orang-orang kaya dan berharta. Orang-orang Parsi ramai pula yang miskin dan ramai yang menjual tanah mereka kepada hartawan-hartawan Arab.

(4) Pada pandangan Saidina Omar, jelas Ustaz Fadzil kalau dibenarkan orang-orang kaya Arab membeli tanah orang Parsi, nanti habis orang parsi tidak bertanah. Saidina Omar lalu membuat satu peraturan. Orang-orang Arab yang kaya dilarang membeli tanah orang Parsi. Tujuannya ialah untuk melindungi tanah orang Parsi tidak terjual kepada hartawan Arab. Berkata Ustaz Fadzil, larangan tanah dijual kepada Arab itu adalah satu perlindungan kepada hak Parsi. Inilah hak istimewa Parsi. Sekiranya Saidina Omar tidak mengadakan peraturan itu. Nescaya habis tanah orang Parsi dibolot oleh saudagar Arab dan ekonomi Parsi dikuasai bangsa pendatang. Bagi Ustaz Fadzil peruntukan hak istimewa orang Melayu dalam perlembagaan itu adalah sama dengan peruntukkan yang dibuat oleh Saidina Omar kerana ia menjamin kepentingan penduduk asal tempatan khususnya yang kurang berkemampuan.

Saya telah melihat beberapa perkara yang telah berubah mengikut situasi tetapi saya perlu menegur mana-mana perkara yang boleh merugikan orang Islam secara keseluruhannya dan Melayu Islam khususnya yang menjadi Khalifah di bumi Malaysia. Saya lihat orang Islam jangan berpolitik tanpa cerdik melihat yang untung dan rugi dalam jangka masa panjang. Matlamat tidak halalkan cara. Mohon respon.

Berkenaan rakan-rakan bukan Islam saya, mungkin akan terluka dengan prinsip sy pada kali ini. Maka pemahaman yang jelas berkenaan isu ini bukan kerana isu perkauaman, atau agama. Ini adalah mengenai isu campur tangan bukan Islam dalam Hal Ehwal Islam. Sy paling tersentak adalah komen cikgu sekolah rendah saya berbangsa India ;

Ilhamanggai Narinasamy

” Saya tak pernah beri komen tentang apa yang Fadzil tulis sebelum ini. Tapi sebagai orang bukan islam, terguris hati mendengar betapa bencinya Fadzil terhadap orang bukan Islam. Janganlah melihat Ambiga sebagai orang kafir, tapi sebagai seorang pejuang. Ambiga tidak melihat kepada agama kenapa pula ia menjadi isu agama. Nampaknya konsep 1Malaysia hanyalah satu propoganda sahaja jika ramai masih berperasaan begitu terhadap kami yang bukan Islam. Kafir atau murtadnya seseorang hanya boleh diadili oleh Tuhan. Saya ramai kawan beragama Islam tapi jika kawan Islam saya mempunyai perasaan begitu, amatlah sedih hati saya. Fadzil berhak mempunyai pandangan sebegitu, tapi kata-kata Fadzil amat menghina and mengecilkan umat bukan Islam. Ambiga tiada kuasa untuk memecah belahkan sesebuah umat. Setiap umat mempunyai fikiran mereka sendiri untuk membuat keputusan individu mengenai isu ini. Saya memohon maaflah kerana memberi komen disini, hanya ingin berkongsi pendapat. Jika saya ada menguris perasaan umat Islam, saya memohon maaf kerana tiada niat di hati untuk berbuat begitu. Dan saya meminta maaf kepada Fadzil juga jika saya menyakiti hati anda.”

Saya telah membalas komennya mengenai salah faham ini, dan menerangkan perbezaan antara bukan Islam yang patuh dan ingkar kepada pemerintahan orang Islam di Malaysia. Bebrapa peyikan sy ambil drpd penjelasan panjang lebar sy kepada bekas cikgu sy ini.

” Sy bukan jenis pura2, yang sy tentang Ambiga adalah kerana dia pejuang org murtad. Bagaimana orang India marah bila Novel Interlok ada perkataan yg mengguris perasaan kaum India, orang Melayu kata itu karya sastera, tp atas budi bicara akhirnya di pinda setelah diperjuangkan orang India. Begitulah kes Ambiga, orang Islam juga terguris. Sy berhak mewakili ornag melayu Islam untuk mengingatkan mereka tentang perasaan sy yg terguris atas perbuatan Ambiga. Tapi kalau mengenai perkara Ambiga, sy tetap pada pendirian sy dia salah kerana masuk campur hal ehwal orang Islam. Tapi Pn. Illmangai bagai lilin yang menyuluh hidup sy semasa sy seorang budak kecil yg x mengerti apa-apa. Sy masih ingat senyuman Pn. Illamngai semasa sy darjah 5 di Sekolah Rendah Kebangsaan Peringgit. Sy amat menghormati Pn. Illamangai sebagai cikgu sy ketika sekolah rendah. Sy juga seorang cikgu, sy faham perasaan Puan kalau sy sebagai anak murid tidak di harapkan menjadi seperti yg Puan kehendaki. Sy minta maaf kalau puan terguris hati. Tapi sebagai seorang Islam, Sy perlu menasihat seagaama dengan sy apa yg betul dan apa yg salah. Perkataan kafir adalah istilah yg berat untuk orang bukan Islam, tapi sy gunakan. Kerana perbincangan ini bersangkut paut dengan kami orang Islam. Sy takkan nafikan nilai yang ada pada setiap agama, bangsa dan negera. Tapi dalam hal ehwal orang Islam sy akan bertegas, kalau mahu di hormati, sy minta orang bukan Islam tidak masuk campur dalam hal ehwal Islam sepertimana Ambiga……………”

” Alhamdullillah. Pn. Ilhamanggai Narinasamy faham akhirnya;

” Jangan risau Fadzil, saya tak terluka dengan apa yang Fadzil kata. Gembira anak murid saya kini dah tahu berjuang dan berfikiran matang. Teruskan!!! Saya faham apa yang Fadzil komenkan.”

Sekian, terima kasih.

Wallahu a’lam