Close

Mohd Fadzil

Tag: Kereta

PANDUAN MEMBELI KERETA BARU A hingga Z (2012)

PANDUAN MEMBELI KERETA BARU (2012)

Nasihat : Sesiapa yang baru memulakan kerjaya adalah bijak dengan membeli kereta second hand. Antara saranan ambil julat usia kereta 5 tahun. 5 tahun tu masih lagi belum outdated. Condition still tip top, murah, insurance dan road tax murah, dapat jimat banyak. Lagi best mampu beli cash. Takde la banyak hutang. Bila dah kawin dan stabil lepas 3-4 tahun nak tukar keta lain baru la tuka. takde pening kepala.







Tapi kalau masih nak beli kereta baru, berikut adalah perkara yang anda perlu tahu.




1. Memiliki kereta sendiri!


Keinginan untuk memliki kereta sendiri bagi setiap manusia boleh menjadi
keinginan yang sukar dikawal. Memiliki kereta sendiri lebih2 lagi buat pertama
kali mungkin akan membuatkan anda rasa bebas untuk bergerak ke mana saja. Tapi
apakah anda benar2 tahu apa syarat untuk memiliki kereta anda?

Lebih dari satu syarat, terdapat pelbagai syarat yang membuatkan anda pembeli
yang bijak! Walaupun ini mungkin bukan pertama kali anda memiliki kereta anda,
anda mungkin tersilap beli kali ini, atau tersilap membuat keputusan untuk kali
kedua! Jika anda bercadang untuk membayar ansuran selama 9 tahun, bayangkan..
selama 9 tahun anda perlu berpuas hati dengan kesilapan sendiri. Jadi bagaimana
anda boleh membuat pilihan yang betul?

Pilihan yang betul tidak wujud sebenarnya. Apa lagi kalau pada waktu seperti
ini, terdapat pelbagai model kenderaan, dan setiap jenis model mempunyai
kriteria tertentu. Tak ada satu pun ‘manufacturer’ kereta yang akan membuat
kesilapan secara sengaja. Setiap jenis model dan setiap kelebihan dan
kekurangan telah pun dikaji bertahun2. Terpulang pada pembeli menentukan
kegunaan kenderaan tersebut.


2. Memilih model kenderaan


Memilih model kereta yang sesuai sangat penting. Ini akan membantu anda
bergerak ke sana
sini dengan lebih mudah. Model yang anda pilih juga melambangkan identiti anda
sendiri, seorang yg gemar berkeluarga, gemarkan aktiviti lasak, yg bergaya
ataupun mementingkan prestasi lebih dari segalanya.

Tetapi identiti anda harus seiring dengan keperluan anda, ini untuk memudahkan
aktiviti seharian anda melainkan anda mampu memiliki lebih dari sebuah kereta.

Biasanya ramai antara kita memilih kereta jenis sedan 4 pintu. Sedan 4 pintu terbahagi kepada 3 jenis.
D-segmen C-segment dan B-segment

D-segmen
Mewakili kereta jenis Luxury Sedan. kereta ini biasa bersaiz besar dengan
beberapa gadget mewah. Contoh kereta jenis D-segmen adalah Honda Accord, Toyota
Camry, Hyundai Sonata, Kia Optima, Mazda 6, dan BMW 5 Series. Jika kereta  Nasional, Proton Inspira boleh juga
dimasukkan dalam kategori ini.

C-segmen
Merupakan Kereta jenis sedan yang sederhana besar, sesuai untuk yang
berkeluarga. Contoh kereta seperti ini adalah Proton Persona, Proton Waja,
Hyundai Avante, Kia Forte, Honda Civic, Mazda 3, Toyota Altis, dan Chevloret
Cruze, yang tebaru seperti Proton Preve, Hyundai Elentra (2012).

B-segmen
Kereta sedan bersaiz kecil. Biasanya boleh memuatkan 4 orang dewasa. Kereta
jenis ini adalah seperti Proton Saga, Hyundai Ascent, Toyota Vios, Honda City
dan Mazda 2. Proton Preve juga dikatakan tergolong dalam segmen ini.

Kereta Seperti Perodua Kancil, Perodua Kelisa, Perodua Viva, Perodua Myvi,
Chevrolet Aveo, Kia Picanto dan Hyundai i1o pula adalah dalam kategori Compact
car. Bersaiz kecil, mempunyai 2 hingga 4 pintu dan bonet yang kecil. Kereta
jenis ini lebih ringan dan enjin lebih kecil. Sesuai untuk mereka yang tinggal
di bandar kerana mudah untuk bergerak dan lebih jimat.

Kini model MPV juga digemari oleh orang muda kerana ia sangat sesuai untuk
mereka yang merancang untuk berkeluarga. Dengan 6 hingga 11 tempat duduk, MPV
lebih selesa dari van dan lebih praktikal.

Perodua Alza dan Honda Freed, merupakan rupa baru MPV di Malaysia dengan 7
tempat duduk dan bersaiz sebuah kereta sedan. Tetapi oleh kerana ruangnya yang
begitu terhad, ia tidak sesuai untuk orang dewasa pada tempat duduk
belakangnya.

Mini MPV pula seperti Mazda 5, Toyota Innova, Toyota Avanza, Honda Stream, Naza
Citra, Kia Rondo dan Nissan Grand Livina lebih popular dengan saiz yang lebih
kecil dari MPV tetapi mempunyai ruang yang lebih selesa.


3. Survey kereta?



Dah tentukan jenis kereta yang anda inginkan? MPV
saiz penuh? mini MPV? atau compact MPV? atau sedan? 2 door coupe? compact car?
4 pintu? 2 pintu? cc 1300 kebawah? 1600? atau 2.0 liter? atau lebih?
Prestasi,
penjimatan, kos servis perlu diambil kira. Kadang2 kita inginkan kereta yang
cantik, tapi sebelum beli survey dulu harga alat ganti. Mudah didapati atau
tidak? mahal atau berpatutan?
Jangan
percaya kata pakcik/makcik/adik/ mak atau sape2 je yang ade dalam dunia ni
untuk kereta idaman anda. Cara paling baik adalah:
1.
Dapatkan 3-4 jenis model kereta yang anda inginkan .Catit atas kertas.
2.
di bawah setiap model pilihan anda, listkan Lampu belakang, lampu hadapan,
tayar, dan servis
3.
pergi ke pusat servis dan dapatkan salinan servis sehingga 10,000km. pastikan
salinan ini mempunyai harga servis sekali. Dengan ini anda dapat mencari
perbezaan yang mana lebih berbaloi.
4.
pergi ke kedai alat ganti dan tanyakan harga lampu, bumper atau apa saja yang
mungkin rosak bila dilanggar. bezakan harga yang paling baik. ini termasuklah
brek pad, oil filter, air filter, fuel filter dan apa saja yang terlintas di
fikiran anda.
Dengan
cara ini anda dapat melihat bajet kereta anda apabila beberapa perkara rosak
atau perlu diganti. Adakah anda sanggup membayar untuk harga itu? Setengah
kereta yang reputasi agak baik, seperti jarang rosak atau tahan lama, mungkin
mempunyai harga alat ganti yang lebih mahal kerana alat gantinya jarang dibeli.



4. Pinjaman/ Loan kenderaan



Dah
survey? dah berminat? dah tau harga utk service dan maintainance? kite cite
pulak bab duit… part yg orang semua tak suke sangat bercakap bile hal2
berkaitan kereta ni… kat sini la punca beberapa orang hilang minat nak beli
kereta baru..
Layak
ke anda pakai kereta berkenaan?
Loan
biasa dibuat dengan bank, tapi sesetengah syarikat menyediakan loan mereka
sendiri seperti Toyota
dan Nissan yang mungkin menawarkan interest yang lebih rendah. Berbeza dengan
kereta terpakai, kereta yang dah lebih 10 tahun bank tak benarkan buat loan,
melainkan ade sesetengah syarikat kereta terpakai yg bg berhutang… yang ini..
pandai2 la korang!
Harga
kereta bulanan didarab dengan 3. Itulah yg menentukan anda layak atau tidak
memiliki kenderaan berkenaan. Contohnya, harga bulanan kereta berkenaan yang
perlu dibayar setiap bulan adalah RM 700, didarab dengan 3 menjadikan RM 2100.
Jika gaji anda lebih dari RM 2100, anda layak memiliki kenderaan berkenaan.
Tapi
tak habis di situ lagi, bank statement anda, kukuh atau tidak? kalau tiap2
bulan balance tinggai RM10… susah jgk tu.. pastikan tiap2 bulan anda ada
menyimpan sebelum menghantar dokumen anda untuk membeli kereta anda.
CCRIS!!
ni yang paling susah ni… anda pernah beli kereta? personal loan? guna kredit
card? atau beli rumah? ada terlambat bayar? kalau ade, kene la tunggu 6 bulan
untuk nama anda clear… jadi elakkan la terlambat bayar. Kalau anda ada rekod
yang baik, lagi mudah la urusan peminjaman.
dan
jika anda berusia bawah 25 tahun dan pertama kali membeli kenderaan, sediakanla
seseorang yg sanggup jadi gerento. ini akan memudahkan urusan anda.
Elakkan
o downpayment atau downpayment rendah. Kalau dah plan nak beli kereta, pastikan
anda boleh bayar 10% downpayment. Lebih baik kalau ade lebih dari 20%. Dan
kalau boleh berhutang bawah 7 tahun lebih elok. Nanti bila nak jual kereta,
kereta masih ade harga dan ade baki untuk bayar downpayment kereta baru. Ramai
yang berhutang lama ni bila nak tukar kereta baru je tak kesampaian kerana
banyak lagi baki dengan bank, tambah dengan downpayment kereta baru… tak
semua mampu. Jadi plan la untuk masa depan anda.
Jika
anda tak yakin, cari wakil penjual yang sanggup membantu anda secara percuma
untuk melihat status anda samada layak atau tidak membeli kereta. Kalau dia
mintak RM100 pun ok, jangan lebih dari tu. Itu kalau anda tak pasti dengan
status anda…
Banyak yang perlu anda fahami sebelum berhutang,
jadi fikir masak2 dan survey habis-habisan. Lainla kalau wang bukan masalah
bagi anda.

5. Kadar Faedah Pinjaman Kenderaan

Secara umumnya, kadar faedah berbeza mengikut:
1. Brand kereta
2. Tempoh pinjaman
3. Bank

Untuk menarik pembeli, terdapat brand dan model tertentu yang menawarkan faedah
yang lebih rendah atau tiada faedah langsung, contohnya Naza Spectra, BMW,
Chevrolet, melalui skim Credit mereka sendiri. Misalnya, BMW Credit menawarkan
kadar faedah 1.38% untuk kereta mereka.

Contoh 1 :

LAST UPDATED:
30 April, 2012

LOCAL CARS INTEREST RATES :
Proton : From 2.80 – 3.00 %  (Grad Scheme:
3.1%)
Perodua : From 2.80- – 3.00% (Grad Scheme: 3.1%)
IMPORTED CARS INTEREST RATES:
Honda : From 2.38- 2.60 %
Toyota : From
2.48 – 2.60 %
Hyundai : From 2.50 – 2.60 %
Naza : From 2.50 – 2.60 %
USED CARS INTEREST RATES:
The rate should be higher 0.8 – 1.5% than the rates
listed above.
TERM & CONDITION:
Kindly note that the rates listed above exclude any
specific promotion available on certain model. Please be advised that if your
financial conditions do not meet the bank’s requirements, the interest rate
could be higher than the rates listed above. Click on the financing tab to find
out the lists of our bank panels.
Sumber
: http://mybestcardealer.wordpress.com/financing/latest-interest-rates/

Contoh 2 ;

This apply to Perodua and Proton Cars only! Update : 23 May 2011



Loan
Amount
1-5
years
7
years
9
years
RM
20,000
3.89%
3.92%
4.03%
RM
22,000
3.84%
3.87%
4.00%
RM
24,000
3.78%
3.83%
3.96%
RM
26,000
3.73%
3.80%
3.94%
RM
28,000
3.70%
3.76%
3.91%
RM
30,000
3.67%
3.74%
3.89%
RM
32,000
3.63%
3.72%
3.87%
RM
34,000
3.61%
3.70%
3.86%
RM
36,000
3.59%
3.69%
3.84%
RM
38,000
3.57%
3.67%
3.83%
RM
40,000
3.55%
3.66%
3.81%
Please note that these rates will be the same at
all banks in Malaysia.




6. Insuran kereta


EH? Nak beli kereta dah? Nanti dulu!! Betul ke nak beli ni? Cukup ke kemampuan
tu? Okla..
ade yang kata cukup nak bayar bulan-bulan kan? Tapi betul ke cukup nak bayar yang
tahunannye?

Kereta anda pun ada Hari Jadi jugak! Happy Birthday!! Tidak! bukan itu yang
anda patut ucapkan, tapi ucapkan selamat tinggal kepada duit dalam bank anda!
Kenapa tu?

Setiap tahun bila tiba hari jadi kereta anda, iaitu tarikh ianya didaftarkan,
anda perlu memperbaharui Insuran dan cukai jalan kereta anda. Anda fikir murah?

Setiap kereta mempunyai nilai insurannya, Jika anda membeli kereta anda
RM40,000 tahun ini, nilai insurannya mungkin berharga RM37,000, dan pada tahun
hadapan, ia mungkin menjadi RM35,000. Jumlah yang anda perlu bayar untuk nilai
insuran RM35,000 adalah RM1,121 tanpa sebarang penambahan polisi. Berikut
adalah jumlah kasar harga insuran yang anda perlu bayar mengikut harga
kenderaan diinsurankan. Jumlah mungkin berbeza mengikut kapasiti enjin kenderaan
anda:

Nilai diinsurankan              Harga insuran
RM40,000                    
        RM1,251
RM50,000                    
        RM1,500
RM60,000                    
        RM1,700
RM70,000                    
        RM2,087

Nilai insuran akan berubah setiap tahun mengikut harga pasaran kereta anda pada
tahun berkenaan.

NCD atau No Claim Discount
Mahal tak insuran tu? Mahal kan?
Ni insuran tau, bukan road tax atau cukai jalan! jangan korang salahkan
kerajaan pulak bab ni! ni memang polisi insurans seluruh dunia.

Tapi jangan takut, kalau anda pemandu yang cermat dan mampu manjauhkan
kemalangan dari kenderaan anda atau anda bernasib baik atau anda tidak
mengharapkan pihak insuran menyelesaikan masalah kemalangan anda, anda akan
dihadiahkan NCD atau No Claim Discount setiap tahun sehingga tahun ke 5 apabila
NCD anda mencecah 55%, ia akan berhenti setakat itu!

Bagaimana NCD berfungsi? Jika anda tidak pernah menuntut sebarang ganti rugi
dengan pihak insuran anda, anda akan dihadiahkan diskaun seperti berikut:

25% diskaun untuk tahun pertama
30% diskaun untuk tahun kedua
38.33% diskaun untuk tahun ketiga
45% diskaun untuk tahun keempat
55% diskaun untuk tahun kelima

dan tiada kenaikan diskaun untuk tahun keenam dan seterusnya.. cukupla dah
diskaun separuh harga tu!

Jadi bagaimana ia berfungsi?

Misalnya jika anda pernah gunakan kereta anda selama setahun tandap sebarang
tuntutan insuran:

Kes 1
Nilai insuran kereta anda tahun berkenaan:  RM40,000
Nilai NCD yang anda terima: 25%
Jumlah yang perlu anda bayar: RM938

Kes 2
Nilai insuran kereta anda pada tahun berkenaan: RM40,000
Nilai NCD yang anda terima: 55%
Jumlah yang perlu anda bayar: RM368

Dan jangan lupa, setiap tahun nilai insuran kereta anda akan menurun, dah
jumlah yang perlu dibayar jauh lebih rendah dari tahun sebelumnya kerana NCD
dan harga pasaran kenderaan anda.

Penambahan Insuran Cermin hadapan
Atau Windscreen… anda cuma perlu menambahkan 15% dari jumlah insuran anda
setahun!

Lain-lain penambahan sila rujuk wakil insuran anda!

NCD boleh dipindahkan kepada kereta baru anda atau insuran baru dengan syarat
kereta baru dan lama mestilah keduanya atas nama anda! Jadi jika anda pemandu
yang mempunya NCD, tak perlulah risaukan insuran kereta baru anda.

Setelah melakukan sedikit kajian dan pemerhatian di perbincangan forum-forum
internet, di dapati kebanyakan pengguna mengesyorkan menggunakan insurans
kenderaan berasaskan ‘Takaful
seperti Takaful Ikhlas
dan Takaful Malaysia
ataupun mana-mana penyedia insurans yang mempunyai nama ‘Takaful‘. Ini kerana
insurans yang bersifatkan takaful adalah lebih menepati syariat Islam dan bebas
daripada unsur riba. Malahan harga bayaran insurans kenderaan sama sahaja di
antara kesemua Penyedia Khidmat Insurans. Jadi adalah lebih baik mengambil insurans
yang terbaik di antara yang terbaikkan.

Contoh under-insured yang senang
difahami ;

1. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured cuma RM70,000 – atau 7/10 @
70%.

– bila berlaku kemalangan dan katakan kos pembaikan RM10,000, maka insurans akan
bayar cuma 7/10 atau RM7,000. ini kerana premium dibayar cuma 7/10 saja.

2. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured RM80,000. – atau 8/10 @ 80%.

– kereta terbakar hangus dan total loss. oleh kerana sum insured cuma 80%, maka
insurans cuma membayar 80% saja atau RM80,000.

Untuk no 1 saya bagi kan
fomula nya sekira berlaku under insured dan average clause diguna pakai untuk
pengiraan tuntutan insuran…..

kos pembaikan x nilai insuran / nilai pasaran = bayaran yg akan dijelaskan oleh
sykt insuran. Perbezaan nya di tanggung oleh pemilik kenderaan.

(cost of repair x insured value/ market value = amount borne by insurance
company. The different from own pocket)

10000 x 70000 / 100000 = 7000. 3000 dari poket pemilik

Tetapi fomula ini tidak diguna pakai untuk tuntutan total loss atau kecurian.
dalam kes in jumlah pampasan ialah nilai insuran atau nilai pasaran mana satu
yang paling rendah….. lebih kurang macam tu lah…. nak cerita panjang sgt
kena buka kelas….. off and on saya akan cuba mencelah.

(a) Cara ingin tahu nilai premium insurans kereta anda ;
– Kalkulator premium kenderaan peribadi kami membolehkan anda mengira jumlah premium insurans yang akan dibayar oleh anda bila anda mengambil insurans bagi kenderaan anda. Premium ini berubah bergantung kepda perincian polisi seperti jenis perlindungan, kapasiti enjin, diskaun tiada tuntutan dan manfaat tambahan.
Sila klik link di bawah ;

http://www.insuranceinfo.com.my/help_and_advice/useful_tools/car_premium.php?intPrefLangID=2


(b) Cara untuk tahu nilai Insurans kereta anda apabila memperbaharui insurans (Secondhand) ;

– Kalkulator Memperbaharui Insurans

Sila klik link di bawah ;

http://www.einsuran.com/B001001.aspx

(c) Untuk tahu harga pasaran kenderaan anda boleh mencuba di ;
Sila klik link di bawah ;

http://www.autoclaims.com.my/agv1/home.php

-Masukkan data maklumat kenderaan yang dikehendaki.

(d) 5 perkara yang perlu anda tahu mengenai insurans dan cukai jalan(roadtax)

Masa- Pasti ramai di antara anda akan memperbaharui cukai jalan pada saat akhir. Mungkin paling awal pada minggu yang terakhir. Mungkin ada juga yang memperbaharui cukai jalan selepas tamat tempoh. Sebenarnya, cukai jalan boleh diperbaharui 60 hari sebelum tarikhnya tamat. Ini akan memudahkan lagi anda untuk merancang masa yang sesuai untuk pergi memperbaharuinya tanpa mengganggu kerja harian. Anda boleh merujuk geran kereta sekiranya anda berasa tidak yakin.

Urusan-  Pada kebiasaannya, anda akan menyerahkan 100% kepada ejen takaful/insurans untuk menyelesaikan segala urusan sehingga memperoleh roadtax. Anda dinasihatkan untuk menyemak maklumat perlindungan takaful/insurans yang anda ambil supaya tidak diperguna. Selaku pengguna, anda berhak untuk mendapatkan segala maklumat berkenaan perkhidmatan yang anda bayar, seperti jenis perlindungan, sum-insured (jumlah perlindungan), NCD (non-claim discount) dan yang paling penting premium perlindungan takaful/insurans kenderaan.

Jumlah perlindungan-  Jumlah perlindungan takaful/insurans adalah hak anda untuk tentukan, bukan ejen. Anda dinasihatkan untuk memilih jumlah yang bersesuaian dengan harga semasa kenderaan. Cara paling selamat untuk mengetahui harga semasa kenderaan adalah dengan menghubungi pihak bank. Ini kerana pihak bank akan mengemas kini harga kereta setiap 3 bulan sekali. Cara seterusnya adalah mendapatkan maklumat daripada kedai kereta terpakai. Mereka mempunyai perkiraan harga kereta tersendiri. Dan cara termudah untuk mengetahui harga semasa ialah dengan mencari harga purata sesebuah kenderaan.

Below/Over insured- Tidak guna untuk meletakkan jumlah perlindungan yang tinggi kerana sekiranya berlaku claim, anda hanya boleh membuat tuntutan mengikut harga semasa(over insured). Sebaliknya, sekiranya anda meletakkan harga perlindungan kereta anda di bawah harga semasa, apabila berlaku tuntutan, syarikat hanya akan meluluskan sehingga jumlah yang anda insuranskan(below insured). Tetapi sesetengah syarikat masih boleh mengambil kira sekiranya perbezaan jumlah perlindungan dengan harga semasa tidak terlalu jauh sekitar 5%-10%. Amat penting untuk anda mengetahui harga semasa kenderaan anda.

Faedah- Anda juga perlu mengetahui mengenai faedah yang anda dapat sekiranya mengambil insurans daripada mana-mana syarikat. Ini adalah untuk mengelakkan anda daripada ditipu. Bandingkan faedah-faedah yang diberikan oleh beberapa buah syarikat kemudian buatlah keputusan yang anda rasakan paling sesuai. Antara contoh faedah adalah sepeti diskaun atau bonus apabila tidak berlaku kemalangan pada satu tahun tempoh perlindungan dan

7. 
Cukai Jalan / Road Tax

Kadar Cukai Jalan (Road tax) ditentukan oleh beberapa perkara seperti berikut: –

  • Jenis pemilikan (individu/syarikat)
  • Jenis kenderaan (Engin desel/petrol)
  • Kapasiti Enjin/CC
  • Kawasan (Semenanjung,Sabah,Sarawak)


(a) KADAR LESEN KENDERAAN MOTOR (LKM) MALAYSIA

GARIS PANDUAN PENGIRAAN KADAR LESEN KENDERAAN MOTOR (LKM) BAGI KENDERAAN DI SEMENANJUNG MALAYSIA, SABAH DAN SARAWAK (PINDAAN SELEPAS BAJET 2009) [as at 29 Mei 2011]

1. SEMENANJUNG MALAYSIA, PULAU PANGKOR & PULAU
LANGKAWI

1.1 SEMENANJUNG MALAYSIA
1.1.1
Motosikal
Kod
kegunaan : AA (Motosikal)
i.
LKM bagi motosikal dengan kapasiti enjin 150ccdan ke bawah dikekalkan pada
kadar sedia ada.
ii.
Kadar LKM bagi motosikal dengan kapasiti melebihi 150cc adalah ditetapkan
pada kadar tetap seperti berikut:-
Kapasiti Enjin Kadar
151cc
hingga 200cc  —->RM 30.00
201cc
hingga 250cc —-> RM 50.00
251cc
hingga 500cc —-> RM 180.00
501cc
hingga 800cc —->RM 250.00
Melebihi
800cc  —->RM 350.00
1.1.2
Motokar Saloon Persendirian Milik Individu
Kod
Kegunaan : AB (Individu) Bahan Bakar : Petrol/diesel/diesel hijau
i)
Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke bawah
dikenakan
kadar tetap (flat) seperti berikut:
Kapasiti Enjin Kadar
1000cc
dan ke bawah —-> RM 20.00
1001cc
hingga 1200cc  —->RM 55.00
1201cc
hingga 1400cc —->RM 70.00
1401cc
hingga 1600cc  —->RM 90.00
ii)
Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
tambahan kadar progresif seperti berikut:
Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
1601
hingga 1800cc    —-> RM 200.00 RM 0.40 untuk
setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
1801cc hingga 2000cc
—-> RM 280.00 RM 0.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding
1800cc
2001cc hingga 2500cc
—-> RM 380.00 RM 1.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding
2000cc
2501cc hingga3000cc
 —-> RM 880.00 RM 2.50 untuk setiap perbezaan
cc berbanding 2500cc
Melebihi 3000cc
          —-> RM 2,130.00 RM 4.50 untuk
setiap perbezaan cc berbanding 3000cc
1.1.3
Motokar Saloon Persendirian Milik Syarikat
Kod
Kegunaan : AC (Syarikat) Bahan Bakar : Petrol/diesel/diesel hijau
i)
Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke bawah dikenakan kadar tetap (flat)
seperti berikut:
Kapasiti Enjin Kadar
1000cc
dan ke bawah  —->RM 20.00
1001cc
hingga 1200cc  —->RM 110.00
1201cc
hingga 1400cc  —->RM 140.00
1401cc
hingga 1600cc  —->RM 180.00
ii)
Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
tambahan kadar progresif seperti berikut:
Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
1601
hingga 1800cc  —->RM 400.00 RM 0.80 untuk
setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
1801cc hingga 2000cc  —->RM
560.00 RM 1.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1800cc
2001cc hingga 2500cc  —->RM
760.00 RM 3.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2000cc
2501cc hingga 3000cc  —->RM
2,260.00 RM7.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2500cc
Melebihi 3000cc R —->M
6,010.00 RM13.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding 3000cc
1.1.4
Kenderaan Persendirian Selain Motokar Saloon Milik Individu Dan Syarikat
Kod
Kegunaan : AD (Individu) AE (Syarikat) Bahan Bakar :
Petrol/diesel/diesel hijau
i) Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke
bawah dikenakan kadar tetap(flat) seperti berikut:
Kapasiti Enjin Kadar
1000cc
dan ke bawah —-> RM 20.00
1001cc
hingga 1200cc —-> RM 85.00
1201cc
hingga 1400cc  —->RM 100.00
1401cc
hingga 1600cc  —->RM 120.00
ii)
Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
tambahan kadar progresif seperti berikut:
Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
1601
hingga 1800cc  —->RM 300.00 RM 0.30 untuk
setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
1801cc hingga 2000cc —->RM
360.00 RM 0.40 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1800cc
2001cc hingga 2500cc  —->RM
440.00 RM 0.80 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2000cc
2501cc hingga 3000cc  —->RM840.00
RM1.60 untuk setiapperbezaan cc berbanding 2500cc
Melebihi 3000cc —->RM
1,640.00 RM1.60 untuk setiap perbezaan cc berbanding 3000cc


(b) UNTUK PULAU PANGKOR dan PULAU LANGKAWI SABAH DAN SARAWAK

Download di :

http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=13&Itemid=3

(c) Contoh Pengiraan Cukai Jalan ;

Lihat CC pada Sijil Perakuan Pendaftran Pengankutan anda ;

Hyundai Elentra(2012) = 1797cc

(d) Cara kira Manual : Lihat Jadual di atas ;

” ii) Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan tambahan kadar progresif seperti berikut:

Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif 1601 hingga 1800cc = RM 200.00, RM 0.40 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1600cc  “

1797cc – 1600cc = 197cc

107cc x RM0.40 = RM78.80

Jumlah Sebenar = RM200.00 + RM78.70 = RM 278.80

Cara kira Automatik :


– Masukkan nilai cc kenderaan anda dan tekan Calculate.
– Nilai cc (taip) jika 1.5cc = 1500, 1.8 = 1800

Sila klik link dibawah ;

http://www.autoworld.com.my/v2/tools/roadtax.asp


8. Kadar Bayaran Bagi Pelesenan Kenderaan(Registration Fee)

Jadual kadar bayaran yang ditetapkan bagi urusan yang melibatkan perlesenan dan pendaftaran kenderaan.



Bil

Permohonan Pendaftaran dan Pelesenan Kenderaan

Tiada Tuntutan Hakmilik

(Kadar Bayaran)

Ada Tuntutan HakMilik

(Kadar Bayaran)

Pendaftaran Baru (e Daftar)

1

Kenderaan Tempatan

Motokar
< 1500 cc
150.00
200.00
Motokar
> 1500 cc
300
350
Motokar
Syarikat
500.00
550.00
Motosikal
5.00
20.00
Lori/Jentera
60.00
110.00
Kenderaan
Badan Berkanun
500.00
550.00
2

Kenderaan Import

Motokar
< 1500 cc
150.00
200.00
Motokar
> 1500 cc
300.00
350.00
Motokar
Syarikat
500.00
550.00
Motosikal
300.00
320.00
Lori/Jentera
50.00
110.00
Kenderaan
Badan Berkanun
500.00
550.00
3
Pertukaran
Nombor Pendaftaran (interchange)
200.00
(tanpa
gantian LKM)
4.
Pertukaran
Nombor Pendaftaran (interchange)
210.00
(dengan
gantian LKM)
5.
Salinan
Perakuan Pendaftaran Kenderaan
Motokar/Jentera
50.00
Motosikal
20.00
6.
Permohonan
Maklumat Kenderaan
Maklumat Terhad

Pemilik
10.00

Insurans
10.00
7.
Tukar
Hakmilik Kenderaan
Motosikal
3.00
150.00
Motokar
100.00
23.00
Kenderaan
Perdagangan
40.00
90.00
Kenderaan
Off Road
100.00
150.00
8.
Pembatalan
Tuntutan Hak Milik
Percuma
9.
Pindaan
Data
tukar
enjin, tukar bahan bakar
Percuma
10
Pembetulan
Data
Percuma
11
Permohonan
Pengesahan Rekod
Percuma
12
Pembatalan
Pendaftaran Kenderaan
Percuma
13
Semakan
Senarai Hitam
Percuma
14
Permohonan
Baru Lesen Kenderaan Perdagangan Motor (Trade Plate) 1 tahun

1 tahun
700.00

6 bulan
350
16
Permohonan
Baru Lesen Kenderaan Perdagangan Motor (Trade Plate – Motorsikal ) 1 tahun

1 tahun
240.00

6 bulan
120.00
17
Salinan
Lesen Kenderaan Motor

Motokar / Lori / Jentera
50.00

Motosikal
20.00

Sumber :

http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=97%3Akadar-bayaran-bagi-pelesenan-kenderaan&catid=6%3Akenderaan&Itemid=42&lang=en

9.  Panduan Daftar Nombor Kenderaan (PLATE)



Kat bawah ni kawan
uploadkan cara nak beli atau daftar nombor kenderaan.  Pengalaman kawan
daftar nombor semasa kena bayar RM210. Sepuluh ringgit tu memang wang
pendaftaran ler…

KATEGORI NOMBOR PENDAFTARAN
NOMBOR-NOMBOR BERNILAI UTAMA




1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NOMBOR-NOMBOR MENARIK
11
12
13
14
15
16
17
18
19
22
28
33
38
55
66
77
88
99
111
222
333
555
666
777
888
999
1111
2222
3333
5555
6666
7777
8888
9999
NOMBOR-NOMBOR POPULAR
20
21
23
24
25
26
27
29
30
31
32
34
35
36
37
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
100
200
300
400
500
500
700
800
900
1000
1001
1122
1221
1133
1331
1155
1551
1166
1177
1771
1188
1881
1199
1919
1991
2000
2002
2020
2211
2112
2233
2332
2255
25225
2552
2266
2662
2277
2727
2772
2288
2828
2882
2299
2929
2992
3000
3003
3030
3300
3131
3113
3322
3232
3223
3355
3535
3553
3366
3636
3377
3773
3388
3838
3399
3939
3993
4000
5000
5005
5515
5115
5522
5533
5353
5335
5566
5665
5577
5775
5588
5885
5599
5995
5000
5006
6611
6116
6622
6633
6336
6655
6556
6677
6776
6688
6868
6886
6699
6969
6996
7000
7007
7070
7711
7171
7117
7722
7227
7733
7373
7755
7557
7766
7667
7788
7878
7887
7799
7997
8000
8008
8811
8181
8118
8822
8228
8833
8383
8338
8855
8558
8866
8668
8877
8778
8899
8989
8998
900
9009
9911
9119
9922
9229
9933
9339
9955
9559
9966
9696
9669
9977
9779
9988
9898
9889

Mana-mana nombor pendaftaran lain yang menerima tempahan adalah termasuk di
bawah kategori ini 

Nombor-nombor Semasa
Bermaksud suatu nombor pendaftaran dari kategori selain di atas.

Dokumen yang perlu dikemukakan
NOTA :
Semua dokumen hendaklah diisi ke dalam sampul surat , ditulis di luar sampul
surat :

TEMPAHAN NOMBOR PENDAFTARAN ” dan dimasukkan ke dalam peti
tempahan yang disediakan.


PERMOHONAN MENYERTAI TEMPAHAN NOMBOR PENDAFTARAN SECARA TAWARAN
1.     Bayaran perkhidmatan RM 10.00.
2.     Bayaran deposit 50% daripada harga tempahan  dan
dikemukakan dengan bank draf/ kiriman wang/ wang pos atas nama “Ketua
Pengarah Pengangkutan Jalan Malaysia”.
3.     Salinan Kad Pengenalan Pemohon ( individu/syarikat) yang
disahkan .
4.     Salinan Sijil Perakuan Pendaftaran Syarikat (Borang 9
atau Borang 13 ) dan Borang 49 yang disahkan oleh Pendaftar Syarikat /
Setiausaha Syarikat atau salinan Sijil Pendaftaran Perniagaaan ) .
5.     Sampul surat bersetem dan beralamat sendiri.

PERMOHONAN MENDAPATKAN NOMBOR PENDAFTARAN SECARA PILIHAN
1.     Slip Bayaran yuran perkhidmatan RM10
2.     Salinan Kad Pengenalan Pemohon / identiti pengenalan diri
(pasport)
3.     Salinan Sijil Perakuan Pendaftaran Syarikat (Borang 9
atau Borang 13 ) dan Borang 49 yang disahkan oleh Pendaftar Syarikat / Setiausaha
Syarikat atau salinan Sijil Pendaftaran Perniagaaan ) .

PERMOHONAN MENDAPATKAN NOMBOR PENDAFTARAN (KELULUSAN KHAS)
1.     Surat Permohonan
2.     Salinan Kad Pengenalan Pemohon / identiti pengenalan diri
(pasport)
3.     Salinan Sijil Perakuan Pendaftaran Syarikat (Borang 9
atau Borang 13 ) dan Borang 49 yang disahkan oleh Pendaftar Syarikat /
Setiausaha Syarikat atau salinan Sijil Pendaftaran Perniagaaan ) .

Keputusan
PERINGATAN : Pemohon yang berjaya dilarang sama sekali memberi/menjual
nombor pendaftaran mereka kepada orang lain kecuali dengan pertimbangan khas
dari Pengarah Negeri seperti kes pertukaran daripada ibu/bapa kepada anak,
suami/isteri/anak dan individu kepada syarikat di mana ia menjadi Lembaga
Pengarah.
1.     Surat keputusan akan dikeluarkan kepada pemohon yang
berjaya dan tidak berjaya. 
2.     Bagi pemohon yang tidak berjaya,deraf bank/kiriman
wang/wang pos akan dikembalikan. 
3.     Senarai nama dan nombor identiti pengenalan diri pemohon
yang berjaya akan dipamerkan di JPJ Negeri/Cawangan yang menawarkan nombor
pendaftaran tersebut.
4.     Pemohon yang berjaya hendaklah menjelaskan bayaran penuh
dalam tempoh 30 hari dari tarikh surat keputusan
5.     Pemohon yang telah menjelaskan bayaran hendaklah
mendaftarkan nombor tersebut dalam tempoh TIGA (3) bulan dari tarikh bayaran
dijelaskan
6.     Pemohon yang berjaya yang tidak menjelaskan bayaran
penuh  dalam tempoh yang ditetapkan atau tidak mendaftarkan nombor
pendaftaran yang ditawarkan dalam  tempoh yang ditetapkan, maka nombor pendaftaran
tersebut akan ditarik balik dan ditawarkan kepada pemohon lain yang berminat.
7.     Penangguhan pendaftaran adalah tidak dibenarkan
8.     Keputusan Jawatankuasa Pengurusan Nombor Pendaftaran
adalah muktamad

Harga Tempahan
Harga tempahan minima bagi setiap nombor pendaftaran tertakluk kepada
kategori nombor seperti berikut :
1.     Nombor Bernilai Utama RM10,000
2.     Nombor Menarik RM 2,000
3.     Nombor Popular RM 300
4.     Nombor Semasa RM 200

Maklumat tambahan
1.     Tempahan nombor pendaftaran boleh dibuat dimana-mana JPJ
Negeri.  Masukkan sampul surat permohonan ke dalam peti tempahan mengikut
nama Negeri yang dipamerkan pada peti tempahan.
2.     Iklan tawaran tempahan nombor pendaftaran lain-lain
Negeri akan dipamerkan di semua pejabat JPJ Negeri/ Cawangan
3.     Tempoh tempahan akan ditutup pada jam 12.00 tengahari
pada hari terakhir tawaran dibuka
4.     Bayaran yuran perkhidmatan RM10 boleh dibayar dimana-mana
pejabat JPJ Negeri/ Cawangan

Sumber :
http://busuk.org/ping/view/40953



10. 
Harga Kereta Susut Nilai



Just nak share mengenai berapa harga kereta turun (susut nilai @depreciation)
setelah kita guna kereta selapas 5 tahun:



  • Kiraan ini berdasarkan
    jenama Honda, Perodua, Toyota,
    Proton dan Kia
  • Honda adalah jenama
    yang paling kurang susut nilai iaitu hanya 32% dan diikuti oleh Perodua at
    33%. Maknanya kedua-dua jenama ini memberi nilai yang agak baik apabila
    kita hendak jual kembali or trade-in



Manakala
Kia pula harganya jatuh lebih daripada 50%. Memang ini perlu kita ambil kira
apabila kita membeli sesuatu produk. By the way, jenama Kia semakin menyerlah
di Amerika Syarikat dan juga Eropah. Maybe selepas ini, Kia akan lebih diminati
oleh rakyat Malaysia



11. Soalan Lazim Ditanya


Apakah dokumen yang diperlukan untuk pembelian kereta?


Soalan:

 Apakah dokumen yang diperlukan oleh pihak Bank untuk pinjaman pembelian
kereta?

Jawapan:
Selalunya, 4 dokumen ini sudah memadai
1. Salinan IC
2. Salinan Lesen Memandu*
3. Salinan Slip Gaji  (3 bulan)
4. Salinan Bank Statement (terbaru)

*Sekiranya anda belum lagi mempunyai lesen memandu kereta yang sah, lesen kelas
D, anda masih boleh memohon pinjaman kereta melalui 2 cara berikut:

1. Pinjaman dengan AMBANK. Selain salinan IC, Penyata gaji 3 bulan dan
penyata bank terkini, anda hanya perlu menyertakan dua keping gambar bersaiz IC
anda.

2. Dalam kes permohonan pinjaman yang memerlukan penjamin, jika penjamin
anda mempunyai lesen memandu kereta, anda hanya perlu mengemukakan lesen
penjamin anda.

Baru-baru ini, melalui pengalaman membuat pinjaman bank untuk pembeli saya, ada
kes-kes tertentu, MAYBANK melepaskan pinjaman pembeli yang hanya memiliki lesen
motorsikal sahaja.



Berapakah dan bagaimanakah bayaran bulanan dikira?

Soalan:
Saya bercadang ingin membeli Myvi, berapa bayaran bulanan kereta Myvi saya?

Jawapan:

Bayaran bulanan dikira berdasarkan kepada 3 perkara asas berikut:
1. Jumlah pinjaman anda
Lebih tinggi jumlah pinjaman, lebih tinggi bayaran bulanan.

2. Kadar faedah semasa bank
Lebih tinggi kadar faedah bank, lebih tinggi bayaran bulanan.

3. Tempoh masa pembayaran balik
Lebih pendek tempoh masa bayaran balik, lebih tinggi bayaran
bulanan.

Pembayaran pinjaman sewa beli dikira mengikut kaedah garis lurus yang mudah
(simple straight-line).

Contoh:
Katalah anda bercadang membuat pinjaman Myvi anda rm40,000 dalam tempoh masa 9
tahun. Kadar faedah semasa 3.75%.

Sekarang anda tahu 3 perkara asas yang disebutkan di atas:
1. Jumlah pinjaman anda rm40,000
2. Kadar faedah semasa bank 3.75%
3. Tempoh masa pembayaran balik 9 tahun

Pengiraan:

Jumlah pinjaman anda: rm40,000
Jumlah keseluruhan faedah 9 tahun adalah: rm40,000 x 3.75% x 9 tahun = rm13,500
Jumlah kos pemilikan anda: Jumlah keseluruhan faedah + Jumlah pinjaman =
rm40,000 + rm13,500 = rm53,500

Maka; bayaran bulanan anda = Jumlah kos pemilikan bahagi dengan Jumlah bulan
bayaran semula:
rm53,500 bahagi (9 tahun x 12) = rm53,500 / 108 bulan = rm495.37 / bulan.

Atau, anda cuma perlu masukkan nilai sahaja, sistem akan kira untuk anda, klik
web dibawah:

CALCULATOR ANDA. MAYBANK. KLIK DI SINI.



Berapa kadar faedah terkini?


Soalan:
Saya bercadang nak beli Viva, berapa kadar faedah terkini?

Jawapan:
Secara umumnya, kadar faedah berbeza mengikut:
1. Brand kereta
2. Tempoh pinjaman
3. Bank

1. Brand kereta
Secara umumnya:
A. Kereta Nasional, Proton dan Perodua, kadar faedahnya adalah:
3.50% untuk pinjaman 5 tahun
3.65% untuk pinjaman 7 tahun
3.75% untuk pinjaman 9 tahun

B. Kereta Continental, Jepun dan Korea, kereta recond AP, kadar faedahnya:
3.20% untuk pinjaman 5 tahun
3.35% untuk pinjaman 7 tahun
3.50% untuk pinjaman 9 tahun

C. Untuk menarik pembeli, terdapat brand dan model tertentu yang menawarkan
faedah yang lebih rendah atau tiada faedah langsung, contohnya Naza Spectra,
BMW, Chevrolet, melalui skim Credit mereka sendiri. Misalnya, BMW Credit
menawarkan kadar faedah 1.38% untuk kereta mereka.

2. Tempoh pinjaman
Seperti yang ditunjukkan di atas, lebih lama tempoh jangkamasa pinjaman kebih
tinggi kadar  faedah yang dikenakana oleh pihak Bank.

3. Bank
A. Bank Nasional, kakitangan Kerajaan sahaja, kereta Nasional 3.50% – 3.75%
B. Maybank, Ambank, kakitangan Swasta dan Kerajaan, Perodua 3.50% – 3.75%
C. Bank Rakyat, kakitangan Kerajaan sahaja, Perodua 4.15%, Proton 4.15%
D. Bank Islam, kakitangan Swasta dan Kerajaan, Graduan Skim, Perodua 3.83%,
Proton 3.83%

Ketiga-tiga faktor di atas mempengaruhi kadar faedah setiap pembelian kereta
baru.

Untuk pembelian kereta terpakai (second-hand) melalui syarikat-syarikat kereta
terpakai, kadar faedahnya lebih tinggi, terkini antara 4.00% hingga 6.0%,
bergantung kepada model kereta, kekuatan status pembeli, bank dan usia kereta
berkenaan. Lebih tua usianya, lebih tinggi kadar faedahnya.

Berapa gaji dan kelayakan untuk pinjaman?


Soalan:
Gaji saya rm1,800, bolehkah saya beli Persona 1.6 Auto M-Line metallic full
loan?

Jawapan:
Kebiasaannya, pinjaman diluluskan berdasarkan bayaran bulanan dan gaji bersih
anda. Jumlah bayaran bulanan tersebut tidak melebihi 1/3 atau 33% dari gaji
bersih anda.

Harga Persona 1.6 (A) M-Line metallic rm53,300. Pada kadar 3.99%, pinjaman rm53,300,
tempoh 9 tahun, bayaran bulanan adalah rm670.

1/3 atau 33% dari rm1800 = rm600.

Oleh kerana rm670 melebihi 1/3 dari gaji rm1,800,  pembelian 100% adalah
tidak mungkin.  Kecuali dalam kes-kes tertentu, misalnya pemohon adalah
kakitangan kerajaan, kelonggaran akan diberikan jika lebihan itu adalah kecil.

Sebagai pilihan lain, anda boleh menggabungkan pendapatan anda dengan salah
satu dari 3 penjamin yang mempunyai pendapatan tetap:
1. Ayah
2. Mak atau
3. Pasangan anda (Suami / isteri)

Pendapatan penjamin di atas, akan digabungkan dengan pendapatan anda. Sekiranya
gabungan pendapatan itu melebihi 1/3 atau 33% dari kadar bayaran bulanan kereta
anda, anda boleh mendapatkan nilai pinjaman yang dikehendaki.

Siapa dan apakah model syarat untuk pinjaman 100%?

Soalan:
Saya cukup berminat dengan MyVi SE. Boleh tak saya mendapat pinjaman 100% untuk
MyVi 1.3 (A) SE?


Jawapan
:
Mengikut Prosedur Standard Operasi bank (Bank’s Standard Operating Procedure),
jumlah pinjaman kereta baru hanya untuk pembiayaian 90% dari harga kereta
tersebut, 10% lain perlu dibayar sebagai duit muka oleh pembeli.

Tetapi, sekiranya anda kakitangan kerajaan atau badan berkanun (MARA, TNB etc),
dengan gaji melebihi 1/3 atau 33% daripada bayaran bulanan tersebut, anda
layak/ boleh mendapatkan melalui skim potongan gaji dengan BANK RAKYAT
tetapi kadar faedah 4.25%. Satu kadar yang tinggi berbanding dengan bank-bank
lain. MAYBANK misalnya menawarkan kadar faedah 3.50% – 3.75%.

Dan, potongan ini selalunya hanya dibenarkan jika anda belum lagi membuat
penolakan potongan gaji untuk pinjaman lain. Jika anda sudah melakukannya, anda
masih boleh membuat pembiayaan 100% dengan Bank Rakyat, dengan syarat jumlah
bayaran tersebut tidak melebihi 60% balance gaji anda.

Jika anda kakitangan swasta, anda seorang Graduan yang baru setahun atau dua
tahun bekerja, Bank Islam juga menawarkan pinjaman 100% untuk semua model,
termasuk MyVi SE, tertakluk kepada syarat kelayakan gaji anda.

Bank selain BANK RAKYAT dan BANK ISLAM, anda tidak boleh mendapatkan pinjaman
100% untuk MyVi SE. Untuk kakitangan swasta, hanya model yang harganya lebih
rendah dari nilai pinjaman 90% model tertinggi sahaja boleh mendapat pinjaman
100%. Kaedah ini selalunya disebut ‘mark-up model’ dan ‘mark-up aksesori’.
Melalui kaedah ini, pembelian MyVi (A) standard akan dibuat dengan pinjaman
MyVi SE (A).

Atau, jika hanya terdapat satu spesifikasi sahaja, contohnya MyVi 1.0 (M),
nilai pinjaman akan dinaikkan melalui tambah-nilai aksesori.

Kenapa MyVi SE tidak boleh dapat pinjaman 100%?

Jawapannya, MyVi SE adalah spesifikasi yang paling tinggi dan lengkap
aksesorinya, sebab itulah ‘mark-up model’ atau ‘mark-up aksesori’ tidak boleh
dilakukan.

Mark-up loan hanya boleh diguna-pakai untuk spesifikasi Myvi standard dan Myvi
Premium sahaja, dengan mark-up loan kepada MyVi SE.

Jadi sekiranya anda bukan kakitangan Kerajaan atau badan berkanun tertentu dan
bukan seorang graduan yang baru setahun dua bekerja, untuk membeli MyVi SE,
anda perlu mengeluarkan 5% – 10% duit muka. Kecuali dalam tempoh-tempoh promosi
tertentu, jika Perodua memberi diskaun sehingga rm5,000 kepada model MyVi.
Memandangkan MyVi adalah model yang sangat laris dan popular, kemungkinan ini
tidak mungkin berlaku.

Kenapa perlu penjamin?

Soalan:
Kenapa saya memerlukan penjamin?

Jawapan:
Selalunya, kerana beberapa faktor berikut:
1. Gaji anda tidak mencukupi 1/3 dari bayaran bulanan kereta anda.
2. Anda berumur bawah 24 tahun. Dalam kes yang kuat, contohnya anda kakitangan
Kerajaan dengan gaji yang kuat, anda dikecualikan dari penjamin.
3. Gaji anda tidak tetap. Contohnya gaji yang berdasarkan komisyen.
4. Rekod bayaran terdahulu anda tidak memuaskan. Nama anda tersenarai dalam
CTOS atau CCRIS.

Siapa yang boleh jadi penjamin?

Soalan:
Siapa yang boleh jadi penjamin saya?

Jawapan:
Sekarang, hanya:
1. Ayah
2. Emak
3. Suami atau isteri
4. Adik beradik
5. Ipar duai

Yang mempunyai pendapatan tetap sahaja yang dibenarkan menjadi penjamin
anda.

Tidak seperti tahun 90an dahulu, kawan-kawan boleh jadi penjamin. Sekarang
tidak boleh.




Blacklist, CTOS atau CCRIS boleh mohon pinjaman?


Soalan
:
Blacklist boleh mohon pinjaman?

Jawapan:

1. Blacklist
Blacklist adalah kerana kegagalan anda, atau orang yang anda jamin, membayar
hutang Bank, atau hutang Kerajaan, hutang MARA, atau Institusi  Perniagaan
seperti Courts Mammoth, Singer dan sebagainya. Dan kes ini telah dibawa ke
mahkamah.

Kes-kes seperti di atas, Bank tidak mungkin meluluskan permohonan anda.

2. CTOS (Credit Tip Off Services)
CTOS adalah satu badan bebas yang memiliki rekod kurang baik individu dalam
pembayaran hutang-hutang seperti hutang kredit kad, hutang kereta, hutang rumah
dan sebagainya.  Nama anda mungkin anda dalam senarai CTOS jika anda
lambat membayar hutang-hutang anda.

Dalam kes-kes seperti di atas, terutamanya kelewatan itu tidak begitu kritikal,
permohonan anda mungkin diluluskan oleh Bank. Selalunya dalam kes-kes begini,
pihak Bank akan meminta penjamin.  Pinjaman akan dikurangkan dari jumlah
yang diminta, kadar faedah lebih tinggi dari yang standard.

3.  CCRIS (Central Credit Reference Information Systems)
Sama seperti CTOS, bezanya dua badan yang berbeza. Lulus atau tidak permohonan
pinjaman anda, bergantung kepada kelewatan dan nilai tunggakan tersebut.

Untuk kes-kes CTOS dan CCRISB yang tidak kritikal, brand-brand tertentu seperti
Hyundai, Nissan, Toyota, Perodua, BMW misalnya, mereka mempunyai Institusi
Credit mereka sendiri untuk pembiayaan pinjaman mereka dengan kadar faedah yang
kompetitif dengan kadar faedah Bank. Perodua dan Toyota dengan Toyota Capital, 
Hyundai  dan BMW dengan BMW Credit, Nissan dengan Tan Chong Capital.

BERITA BAIK!
Kakitangan Kerajaan masih boleh membuat pinjaman kereta walaupun nama anda
termasuk senarai BLACKLIST. Ambank menyediakan skim melalui penolakan gaji melalui
Biro Angkasa, syaratnya, bayaran bulanan kereta tidak melebihi 60% dari gaji
bersih anda, dan jumlah Blacklist tidak melebihi rm25,000-


Tiada lesen memandu, boleh mohon pinjaman bank?


Soalan
:
Saya tidak mempunyai lesen memandu kereta, boleh tak saya buat pinjaman kereta?

Jawapan:
Ya, anda boleh buat pinjaman kereta anda. Syaratnya sediakan seorang penjamin
yang mempunyai lesen memandu kereta, anda hanya perlu mengemukakan lesen
penjamin anda. Itu sahaja.


Sumber :
http://allcarnegotiator.weebly.com/information.html



11. Kalkulator Finance dan Insurans

Automatik :

http://auto.bernama.com/calc.htm

Manual :


Harga
kete : RM50,000
Deposit : 10% = RM5,000
Jumlah loan : RM45,000
Jumlah tahun utk buat pembayaran : 5 tahun
Peratus interest : 4%

interest setahun = Jumlah loan x Peratus interest
= RM45,000 x 4% = RM1,800

interest utk 5 tahun = Jumlah thn utk buat pembayaran x interest setahun
= 5 tahun x RM1,800 = RM9,000

Jumlah sebenar yg dihutang dgn bank = RM9,000 + RM45,000 = RM54,000

Jumlah bulan dalam 5 tahun = 60 bulan

Jumlah bayaran sebulan kpd bank = RM54,000 bahagi 60 = RM900

12. Kos
Tersembunyi


13. Cara Kira Gaji Bersih


Keterangan gaji


Rata rata masih ramai lagi yang keliru dengan istilah gaji yang
digunakan. Kesilapan memberi maklumat gaji akan menyebabkan kesilapan
dari segi kiraan kasar untuk kelayakan pinjaman.


Gaji Pokok ialah gaji asas yang diperolehi pada setiap bulan.

Elaun Tetap ialah elaun yang diperolehi setiap bulan tidak termasuk elaun memangku, elaun lebih masa , tunggakan gaji dan bonus.

Gaji Kasar ialah jumlah Gaji Pokok dan kesemua elaun tetap atau tidak tetap diperolehi pada bulan tersebut.

Gaji Bersih adalah jumlah Gaji Kasar setelah ditolak dengan POTONGAN TETAP pada setiap bulan.

Maklumat yang diperlukan untuk kiraan kelayakan GAJI POKOK + ELAUN TETAP serta POTONGAN TETAP sahaja.

Ini laman web menarik untuk tahu GAJI BERSIH setelah potongan TETAP ( EPT@KWSP dan SOCSO)

http://www.payroll.my/

14. Analisa Kereta

Contoh Kereta Terbaru Dilancarkan di Malaysia ;

(a) Hyundai/ Inokom





http://www.hyundai.com.my/v2/

Segmen C, Hyundai MD Elantra (bakal menggunakan lencana
Inokom) yang baru-baru ini telah diperkenalkan lebih awal kepada media. Berikut
ialah senarai harga dan varian yang ditawarkan untuk pilihan pelanggan

1.6MT Standard (RM86,888.00)
1.6AT Standard (RM91,888.00)
1.6AT High Spec (RM96,888.00)

1.8AT Premium (RM111,888.00)



Kesemua harga yang dinyatakan adalah harga di atas
jalan termasuk insuran. Menurut Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) yang
bertindak selaku pengedar sah rasmi kenderaan berjenama Hyundai di Malaysia,
pelancaran rasmi model pada 6 April depan dan para pelanggan boleh melihatnya
lebih dekat di semua bilik pameran Hyundai berdekatan mulai tarikh tersebut

Contoh pilihan ;

Gaji bulanan = RM2700.00 (Bersih)

Hyundai MD Elantra
1.6AT High Spec

– Basic Car Price = RM93781.00
Sum Insured = RM 93, 000
– Insurance 1 Year = RM 2667.00
Road Tax 1 Year = RM 90 ( 1591 cc )
– Registration Fee = RM300.00
– Ownership Claim Fee = RM50.00

Jumlah = (RM96,888.00) On The Road

Downpayment = RM 20000.00

Kadar Faedah = 2.7%

Bayaran Bulanan (9 Tahun)  = RM884.92

Adakah saya layak ?

1/3 atau 33% dari RM2700 = RM900.

Oleh kerana RM884.92 tidak  melebihi 1/3
dari gaji RM2700.00 iaitu RM900.00,  maka saya LAYAK.








14. Panduan Prosedur Membeli

Semua orang ingin memiliki kenderaan sendiri. Bergantung kepada kemampuan
kewangan sendiri sama ada membeli kenderaan baru atau terpakai. Biarpun membeli
kenderaan baru menyeronokkan bukan sahaja dapat menikmati pemanduan secara
selesa dan menyenangkan, tetapi jika tidak berhati-hati, kenderaan yang baru
dibeli itu akan menimbulkan masalah.



1.Ketika membuat tempahan



·        
Tempahan
hendaklah dibuat dengan menggunakan cek atau bank deraf. Bayaran tunai tidak
digalakkan.
·        
Pastikan
setiap bayaran yang dibuat diberikan resit rasmi syarikat serta merta sebagai
mengakui penerimaan bayaran.
·        
Pastikan
borang tempahan diisi dengan betul seperti maklumat peribadi, maklumat pinjaman
dan maklumat kenderaan.
·        
Satu
salinan yang lengkap dan ditandatangani hendaklah disimpan oleh pembeli.
·        
Pembeli
hendaklah membaca dan memahami keseluruhan terma dan syarat yang terkandung
dalam borang tempahan.



2.Membuat pinjaman



Ketika memohon pinjaman, serahkan dokumen-dokumen
berikut :



·        
Salinan
borang tempahan rasmi syarikat pengedar.
·        
Salinan
fotokopi kad pengenalan yang dicatatkan perkataan ‘untuk tujuan pinjaman dengan
syarikat kewangan’ bagi mengelakkan penyalahgunaan salinan tersebut.
·        
Salinan
fotokopi lesen memandu atau sekeping gambar.
·        
Slip
gaji terbaru bagi tempoh tiga bulan.
·        
Penyata
akaun simpanan/semasa/tetap
·        
Borang
cukai pendapatan.
·        
Borang
EA.
·        
Surat perlantikan tawaran kerja.
·        
Borang
9, 24, 49 M & A, resolusi syarikat (jika pembelian oleh syarikat).



Apabila pinjaman telah diluluskan, sila ambil
tindakan berikut :
·        
Hubungi
syarikat kewangan dan sahkan syarat-syarat kelulusan pinjaman seperti
dicatatkan dalam surat
jaminan seperti jumlah pinjaman, tempoh bayaran, kadar faedah dan jenis atau
model kenderaan.
·        
Semua
dokumen mengenai perjanjian pinjaman ditandatangani di syarikat kewangan.
·        
Tidak
ada bayaran dikenakan bagi pengendalian proses pinjaman kenderaan.

Pendaftaran Kenderaan



·        
Pendaftaran
kenderaan hanya boleh dibuat sekiranya :
·        
Bayaran
penuh harga kenderaan telah dibuat (bagi pembelian tanpa pinjaman).
·        
Surat
Akujanji dari syarikat kewangan dikeluarkan dan bayaran muka telah dijelaskan
sepenuhnya.

Untuk tujuan pendaftaran, kemukakan dokumen-dokumen berikut di Jabatan
Pengangkutan Jalan :
·        
Salinan
fotokopi kad pengenalan pembeli yang disahkan (dicatatkan perkataan ‘ untuk
tujuan pendaftaran kenderaan di Jabatan Pengangkutan Jalan sahaja’.
·        
2
salinan JPJ K1 yang telah lengkap diisi dan ditandatangani oleh pembeli.
·        
Borang
pelepasan tanggungan JPJ yang lengkap diisi dan ditandatangani oleh pembeli dan
juga ditandatangani oleh seorang saksi.
·        
Surat jualan dari syarikat
pengedar.
·        
Dokumen
perlindungan insurans yang berkuatkuasa yang diisi penuh dengan butir-butir
pembeli dan kenderaan.
·        
Surat tuntutan hak milik dari
syarikat kewangan.
·        
Resit
tender nombor pendaftaran (jika ada).
·        
Untuk
mendapatkan pendaftaran segera, pembeli perlu hadir di Jabatan Pengangkutan
Jalan.
·        
Bayaran
pendaftaran kereta, cukai jalan dan tuntutan hak milik termasuk dalam harga
kenderaan yang diisytiharkan.
·        
Bayaran
tambahan dikenakan bagi kes-kes seperti :
·        
Penukaran
nombor pendaftaran yang melibatkan pengekalan nombor pendaftaran lama kepada
kereta baru.

3.Semasa penyerahan kenderaan

Apabila menerima kenderaan baru, sila pastikan :



·        
Kereta
tersebut sempurna dan memuaskan.
·        
Perkakas
dan aksesori lengkap dibekalkan.
·        
Buku
jaminan diisi dan dicop dengan cop syarikat wakil pengedar dan ditandatangani
oleh pembeli.
·        
Borang
penyerahan rasmi syarikat pengedar kereta hendaklah ditandatangani oleh pembeli
dan wakil syarikat pengedar dan satu salinan disimpan oleh pembeli.



15. Rujukan

http://konmeiinstitution.blogspot.com

http://sharinginfoz.blogspot.com

http://driving-school.com.my




Sekian, Terima Kasih.